Zeman navštíví 16. listopadu Slovensko, s Čaputovou otevře Český dům

Prezident Miloš Zeman navštíví 16. listopadu Slovensko. Setká se se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s níž společně otevřou budovu Českého domu. Na dotaz ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. O den později by na Slovensko měl přiletět premiér Andrej Babiš (ANO), který si v Bratislavě připomene výročí událostí ze 17. listopadu 1989. Prezident Zeman na 30. výročí od sametové revoluce zavzpomíná doma.

Miloš Zeman se o vznik Českého domu v Bratislavě snažil dlouhodobě. Při červnovém setkání s Čaputovou v Praze slovenské prezidentce poděkoval za podporu této snahy. Řekl, že se dohodli na společném otevření budovy. Byl by rád, aby v ní byla umístěna hospoda s českým pivem a kuchyní.

Na otevření Českého domu byli podle Jindráka pozváni i bývalí slovenští prezidenti, tedy Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska.

Česká republika provozuje české domy i v dalších zemích, například v Moskvě, New Yorku nebo v Jeruzalému.

Organizátoři Zemanovy cesty na Slovenska uvažují i o pietním připomenutí listopadových událostí z roku 1989. Pád komunismu v Československu odstartoval 17. listopadu brutální zásah bezpečnostních složek proti demonstrantům na pražské Národní třídě. V Bratislavě ale studenti proti komunistickému režimu protestovali již o den dříve, tedy 16. listopadu.

Oslavy pádu komunismu se v Bratislavě, stejně jako v Praze, chystají na 17. listopadu. Zúčastnit by se jich měl i předseda české vlády Babiš. Zeman si chce tehdejší události připomenout doma. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dnes v této souvislosti připomněl prezidentovo vyjádření v rozhovoru na serveru Blesk.cz. "Zavzpomínám si doma, zapálím svíčku, a protože to byla snad nejkrásnější a nejzajímavější a také tak trošku nejdramatičtější fáze mého života, tak budu rád, že prošla dobře, že teď každý, kdo chce demonstrovat, si může vyjít na Letnou a nic se mu nestane," řekl v září Zeman.

Výročí sametové revoluce po celé ČR připomenou výstavy, koncerty, besedy, přednášky, divadelní představení, filmové projekce nebo happeningy. Prahou projde průvod kopírující trasu studentské manifestace ze 17. listopadu 1989, na olomoucké univerzitě zopakují okupační stávku. Již 16. listopadu pořádá na Letné masovou demonstraci spolek Milion chvilek pro demokracii.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Bratislava Slovensko Rudolf Jindrák Andrej Babiš Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy