Zeman si vyřizuje účty, tvrdí Rakušan. Zaúkolování BIS by mohl řešit i Bezpečnostní výbor

Úkoly, které podle Českého rozhlasu-Radiožurnál zadal Bezpečnostní informační službě (BIS) prezident Miloš Zeman, by se mohl zabývat i bezpečnostní výbor Sněmovny. Šéfovi výboru Radku Kotenovi (SPD) to navrhl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Zeman podle Radiožurnálu požaduje například jména ruských špionů v ČR, v pondělí ho kvůli tomu kritizovala většina opozičních stran.

Případem se bude ve středu zabývat senátní výbor pro bezpečnost, ve čtvrtek pak sněmovní komise pro kontrolu BIS. "Poslal jsem panu předsedovi bezpečnostního výboru (Sněmovny) návrh, aby toto bylo projednáno i na nejbližším zasedání bezpečnostního výboru," řekl Rakušan.

A já se vyloženě těším na projednávání na Bezpečnostním výboru, které jsem dnes navrhl. Držte palce, tohle napravovat bude jednou bolet.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) December 1, 2020

Zeman si podle Rakušana svým počítáním s BIS "vyřizuje účty a osobní antipatie" k šéfovi kontrarozvědky Michalu Koudelkovi. BIS autenticky a sebevědomě označuje kritická bezpečnostní rizika, Zeman ale může ohrozit její postavení v mezinárodním prostředí, když požaduje informace z "živých kauz", dodal Rakušan. "Každá tajná služba na světě si logicky chrání své zdroje, dostáváme se do momentu, který může znamenat vážné bezpečnostní riziko pro ČR," uvedl.

Zeman chce podle Radiožurnálu od BIS také doložit, jaké operace ruské zpravodajské služby v Česku podnikají nebo jací Češi s nimi spolupracují. Bývalý ředitel BIS Stanislav Devátý ČTK v pondělí řekl, že by Zemanovi informace o ruských špionech nepředával. Považoval by to za bezpečnostní riziko. Podle dalšího někdejšího představitele české kontrarozvědky Jiřího Růžka by měla vláda ve spolupráci s BIS posoudit, zda podobný úkol nenaruší zpravodajské operace.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman BIS Vít Rakušan (STAN) Michal Koudelka (BIS) prezident čr Poslanecká sněmovna Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 29 minutami

před 39 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy