TOP 09 dál povede Pekarová Adamová, místopředsedou se stal opět Czernin

TOP 09 si zvolila staronové vedení. Předsedkyní strany byla dnes na sněmu v Praze velkou většinou opětovně zvolena Markéta Pekarová Adamová, která dovedla TOP 09 k úspěchu ve sněmovních volbách jako součást koalice Spolu, tedy s ODS a KDU-ČSL. Jejím prvním zástupcem se stal znovu senátor Tomáš Czernin.

Funkce řadových místopředsedů obhájili Jan Jakob, Herbert Pavera a Vlastimil Válek. Po dvou letech se do nejužšího vedení strany vrátil ústecký poslanec Michal Kučera, který nahradil šéfa karlovarské krajské organizace strany Lukáše Otyse. Sněm se kvůli zhoršené epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 konal částečně on-line.

Strana se podle svých představitelů hodlá soustředit na to, aby naplnila očekávání, která jako součást budoucí vládní koalice vzbudila. Pekarová Adamová uvedla, že vláda koalice Spolu s koalicí Starostů a Pirátů bude muset řešit epidemickou, energetickou i klimatickou krizi, stejně jako krizi důvěry lidí ve stát. Podobně jako čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Pekarová Adamová míní, že vláda bude muset přijmout i nepopulární opatření, měla by je ovšem podle ní lidem v maximální míře vysvětlit a nepodléhat svodům populismu.

V podobném duchu vystupovali na sněmu i představitelé ostatních stran budoucího kabinetu. Předseda ODS a budoucí premiér Petr Fiala vyzval mimo jiné k pokračování koalice Spolu v komunálních a senátních volbách, které se budou konat příští rok na podzim. Šéfka TOP 09 to podpořila. Zájem o spolupráci vyjádřil také předseda STAN Vít Rakušan.

Zatímco Pekarová Adamová a Czernin neměli ve volbě protikandidáty, adeptů na čtyři místa řadových místopředsedů bylo původně šest. Europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil se ale těsně před volbou kandidatury vzdal s odůvodněním, že chce se soustředit na komunální volby v Praze. Podobně Válek v kandidátské řeči delegáty požádal, aby jeho volbu zvážili, neboť se bude muset věnovat funkci ministra zdravotnictví.

Sněm se kvůli zhoršené epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 konal částečně on-line, na místě bylo fyzicky jen 30 ze zhruba 180 delegátů. Součástí sněmu byla také volba předsednictva a výkonného výboru strany, jejího smírčího výboru a celostátní revizní komise. Sněm měl na programu také změny stanov, které upravovaly například vyloučení ze strany.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

top 09

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 13 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy