Kyblíková výzva nám vůbec nepomohla. Peníze šly do USA

Praha/Washington - Kyblíková výzva, která se vloni v létě stala hitem internetu i v Česku, klinické studii nevyléčitelné nemoci ALS finančně nepomohla, tedy ne českým pacientům. Virální kampaň, ale seznámila veřejnost se smrtelnou nemocí. Na její následky v pátek zemřel bývalý premiér Stanislav Gross.

Penize, které se podařilo vybrat i v Česku výzvou ice bucket challenge, putovaly všechny nadaci v Americe. V Česku je pacientů zhruba 300 a nemoc se pro ně momentálně rovná rozsudku smrti. Ta nejčastěji přichází do 3 až pěti let.

"Ta výzva nám vůbec nepomohla, ty peníze šly všechny do USA a tam podporují nějakou nadaci, zatímco my tady máme svojí Českou nadaci Buněčná terapie," uvedla profesorka Eva Syková z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Americká organizace díky kyblíkové výzvě vybrala více než 100 miliónů dolarů, v přepočtu tedy přes 2 miliardy korun. Jenže podle výročních zpráv hospodaření této organizace z předchozího roku zjistíte, že si značnou část peněz rozdělují členové vedení. 

V Americe tento způsob hospodaření nadačních organizací není něčím neobvyklým. Pokud budete chtít pracovat v nějaké české dobročinné organizaci, předem se připravíte na nízký plat. Naopak v Americe jsou tyto organizace úzce spojené se slovem byznys a tudíž i možností dobrého výdělku.

Na amyotrofickou laterální sklerózu zatím žádný lék není a neví se, ani jak vzniká. V Česku ale probíhá klinická studie, při které se pacientům aplikují kmenové buňky. Zvířatům při testech prodloužily život o třetinu, jestli podobně zafungují i u lidí půjde říci až po letech výzkumu. Ten je ale velmi drahý a proto profesorka Syková prosí sponzory o pomoc právě pro nadaci Buněčná terapie.

Související

Nemoc, bolest, ilustrační foto

Roztroušenou sklerózou trpí v Česku asi 20 tisíc lidí

Praha - Roztroušenou sklerózou (RS) podle odhadů odborníků trpí na 20.000 Čechů. Asi dvě třetiny z nich jsou v registru pacientů, který pomáhá nastavit parametry vhodné léčby. Nemocných, kteří užívají takzvanou biologickou léčbu, eviduje většinu.

Více souvisejících

skleróza nemoci

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy