O co ve skutečnosti Putinovi jde? Politolog prozradil, po čem touží Rusové

Praha - Výsledek víkendových voleb v Rusku potvrdil Kremlu užitečnost jeho dosavadní zahraniční politiky na domácí scéně. Tvrdí to politolog Thomas Kulidakis s tím, že Rusům záleží na pocitu, že jsou občany země, která hraje prim na světové scéně víc, než v čemkoliv jiném.

Podle odborníka se vzhledem k Evropě a Evropské unii doposud Putin spoléhal na přístup „Rozděl a panuj!", který vede k erodování společné evropské pozice. "Především nové členské státy lační po levných surovinách, na nichž jsou do velké míry závislé. Na tuto notu hraje tedy na Slovensku, v Bulharsku a Maďarsku. A Budapešť při návštěvě ruského ministra zahraničí Lavrova jen před několika měsíci slíbila tlak na zrušení sankcí," upozornil v komentáři pro Český rozhlas.

Podle něj byly stejně tak přítomny vějičky pro jižní státy Unie - Itálii a Řecko. "V podobě nabídky tranzitních poplatků z plynovodů Nabucco, South Stream i Turkish Stream vždy byly snahou obejít Ukrajinu z jihu. A výrazem snahy Kremlu připoutat k sobě země takzvané staré Evropy, přes které povede. A které se potácejí v ekonomických potížích. Stejně tak dosavadní snaha dohodnout se s Francií a Německem je součástí strategie, která dost možná směřuje k jedinému cíli," dodal.

Tím cílem je prý dosáhnutí formálního i neformálního uznání postavení Ruska coby velmoci, se kterou i bohatí Evropané musí počítat. "Chování, které vyústí v obdobu okolností vstupu pobaltských zemí do NATO i Evropské unie. Rusové tenkrát získali pocit, že jsou respektovány jejich zájmy. Souhlasili poté, co se jim několik let trpělivě vysvětlovaly všechny aspekty a uklidňovaly se jejich obavy. Na Ukrajině se takto nepostupovalo a výsledky jsou známy," tvrdí politolog.

V konečném důsledku to prý může být pro všechny strany výhodný stav, ke kterému směřovalo jednání o vzájemné smlouvě o spolupráci ve všech myslitelných oblastech mezi Evropskou unií a Ruskem, která byla následkem anexe Krymu v roce 2014 zmražena.

"Pro Rusko je výhodnější mít odbytiště surovin u solventního a spolehlivého zákazníka. Stejně jako pro odběratele je dobré mít stabilní přísun. Ostatně pokud se rozhádané státy Evropské unie budou dále spoléhat pouze na takzvanou měkkou diplomacii ve světě tvrdých postupů ostatních mocností, nic jiného jim nezbude," dodal.

Související

Více souvisejících

Rusko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 22 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 2 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci strávili další noc v krytu. Poplach kvůli Rusku trval pět hodin

Rusko v noci na neděli provedlo několik vln leteckých útoků na různé oblasti Ukrajiny, včetně Kyjeva. V hlavním městě a jeho okolí byl třikrát během noci vyhlášen letecký poplach, který trval dohromady asi pět hodin, informoval Serhij Popko, šéf kyjevské vojenské správy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy