Romky se bouří! Požadují odškodnění za sterilizaci

Praha - Na odškodnění od státu za protiprávní sterilizaci by mohla mít nárok až tisícovka žen. Minimálně by případné odškodné mohlo dostat 59 žen. Vyplývá to z odhadů vládního výboru proti mučení, který podnět k odškodnění připravil.

Odškodnit oběti nezákonného ukončení plodnosti vládě doporučila její rada pro lidská práva. Výbor je její součástí. Kdy by mohl kabinet záležitost projednat, není zatím jasné. Kvůli sterilizaci se v minulosti desítky převážně romských žen obrátily na ombudsmana, některé pak i na soudy.Podle vládní rady by ministři práce, zdravotnictví, financí a spravedlnosti s vládní zmocněnkyní pro lidská práva do konce příštího roku měli vládě navrhnout model odškodnění. Výbor uvedl, že by měl vzniknout samostatný zákon podobně jako u odškodnění obětí nacismu či odbojářů. Nároky poškozených žen by měla posuzovat komise. Zasedali by v ní zástupci ministerstev, gynekolog i psycholog. Složení by schválila vláda. Ženy by týmu posílaly žádosti a dovolily mu nahlížet do zdravotnické dokumentace. Komise by pak rozhodla o odškodnění.Podobně postupovalo i Švédsko, kde mezi lety 1935 až 1975 nuceně sterilizaci podstoupilo 63.000 lidí - 93 procent žen a sedm procent mužů. Většinou lékař prohlásil, že osoba je mentálně opožděná. Ve skutečnosti se ale plodnost ukončila z důvodů sociálních či eugenických, tedy kvůli "šlechtění rasy". Pochybení se prokázalo přinejmenším u 10.000 případů, o odškodnění se přihlásilo 2067 obětí.V těchto případech docházelo ke sterilizaci bez vědomí pacientek. Zákrok se však běžně provádí a jedná se o jednu z antikoncepčních metod, při nichž lékař při laparoskopické operaci přeruší oba vejcovody. Operaci však nemohou podstoupit všechny ženy, musejí splňovat zákonné podmínky. Pokud je žena mladší než 35 let a chce být sterilizována, pak musí mít již minimálně 4 potomky. Jinak zákrok sterilizační komise nepovolí. Pokud má dětí méně, může o zákrok požádat ze zdravotních důvodů.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 24 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy