Soud řeší 14 let starou vraždu tuneláře Říhy, před smrtí byl brutálně mučen

Liberec - V Liberci dnes začal za přísných bezpečnostních opatření soud v případu 14 let staré vraždy Martina Říhy, který byl v roce 2004 odsouzen za vytunelování kampeličky. V soudní síni byli příslušníci vězeňské služby ozbrojení samopaly. Tři muži jsou obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let nebo výjimečný trest. V případu je ještě jeden muž obžalovaný za pokus o krádež. Všichni dnes u soudu popřeli, že by se dopustili nějaké trestné činnosti. Jinak nevypovídali a četli se jejich výslech z policejních protokolů. I na policii vinu popírali. Líčení bude pokračovat v červnu výslechy svědků.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha zmizel v dubnu 2003 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že Říha z republiky odcestoval poté, co byl propuštěn z vazby. Policie ale došla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí vraždy. Tělo se však nikdy nenašlo.

Tím je podle předsedkyně senátu Evy Drahotové tento případ zvláštní. Za 16 let praxe se nesetkala, aby soudila vraždu bez toho, že by byla k dispozici mrtvá oběť, což komplikuje dokazování. "Když máme poškozeného, můžeme dojít k závěru, kdy byl usmrcen, jakým způsobem, případně kolik lidí se na tom podílelo. Na to máme ty znalecké posudky, což tady nemáme," uvedla.

Obžaloba vychází z výpovědí svědků, mezi nimi jsou i vězni. Obžalovaní jejich důvěryhodnost zpochybňují. "Nezakládá se to na pravdě, jde jen o jejich dohady," uvedl dnes obžalovaný Robert Šulc. Několikrát trestaný padesátiletý muž si nyní odpykává desetiletý trest za drogové delikty, byl regionálním ředitelem ve vytunelované záložně. Při výsleších na policii připustil, že Říhu krátce po propuštění z vazby navštívil doma, odmítl ale jakýkoliv podíl na jeho únosu a vraždě.

Z vraždy jsou obžalovaní ještě čtyřicetiletý Pavel Malý a sedmatřicetiletý Vladimír Stratil, oba v minulosti také několikrát soudně trestaní. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli 17. dubna 2003 do penzionu v Josefově Dole, který si pronajali. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. V mučení zřejmě pokračovali na neznámém místě poté, co je majitelka penzionu vykázala.

Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky tehdy třiatřicetiletý Říha zemřel. Tělo podle spisu ukryl na neznámém místě Malý. Ještě před smrtí Říha sdělil svým únoscům přístupový kód do svého domu, který následně prohledal třiačtyřicetiletý Josef Pavelka s komplicem, aby vzal ukryté stamiliony, tvrdí obžaloba. Zřejmě ale nic nenašli.

Podle Šulce je to nesmyslná konstrukce. Při výsleších poukázal na to, že Říha nemohl mít u sebe žádné peníze. "Když ho zatýkali, provedli policisté několik domovních prohlídek. Silně pochybuji, že by peníze přehlédli," uvedl. Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč.

Související

Vrchní soud v Praze

Osud podnikatele Říhy je záhadou. Soud potvrdil osvobození mužů viněných z vraždy

Zmizení podnikatele Martina Říhy, který vytuneloval První pražskou družstevní záložnu, zůstává neobjasněno. Pražský vrchní soud dnes pravomocně potvrdil zprošťující verdikt nad trojicí mužů, kteří Říhu podle obžaloby zavraždili. Zakladatel kampeličky, který se svým komplicem podvodně připravil tři tisícovky jejích členů o celkem 276 milionů korun, je nezvěstný od roku 2003. Dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu, jeho tělo se nikdy nenašlo.
soudy

Vražda bez mrtvoly: Zmizení Říhy zůstává záhadou, soud obžalované osvobodil

Liberec - Muže, kteří byli obžalováni v případu 15 let staré vraždy Martina Říhy, liberský krajský soud osvobodil. Jejich vinu se nepodařilo jednoznačně prokázat. Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil se namístě vzdali práva na odvolání, obhájkyně nepřítomného Josefa Pavelky si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Martin Tvrdík chce počkat na písemné vyhotovení rozsudku.

Více souvisejících

Martin Říha Vražda kampeličky soudy Liberec

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 56 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy