ANALÝZA | Analýza průmyslu: Třetina firem bude propouštět, další vyčkávají

Třetina českých průmyslových firem plánuje propouštět, další vyčkávají, jak se vyvine na podzim situace kolem koronaviru a jeho dopadů. Výrobním společnostem výrazně klesl objem domluvených zakázek, což se projevilo v jejich nižším vytížení. Aktuálně mají zaměstnány kapacity na 65 procent a ani koncem roku nebude situace o mnoho lepší - predikce vytíženosti je 75 procent.

Vyplývá to z analýzy českého průmyslu, která vychází z dat získaných během 253 rozhovorů s klíčovými představiteli vybraných společností českého průmyslu od června do srpna letošního roku.

"Většina zaměstnavatelů dělá maximum, aby nemusela propouštět. Firmy nechtějí hodit své zaměstnance přes palubu a navíc vědí, že každá krize jednou odezní a pak bude zase velmi těžké sehnat kvalitní zaměstnance," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Propouštět podle analýzy plánuje třetina průmyslových firem (32,3 procenta), a to v průměru o 11,5 procenta. Naopak více než desetina firem (13,6 procenta) uvedla, že se bude snažit využít situaci, kdy se na pracovním trhu po dlouhé době ocitnou kvalitnější zaměstnanci, k navýšení svých zaměstnaneckých kapacit (v průměru o 5,9 procenta). Polovina společností (54,1 procent) kapacity zatím měnit nebude.

Výzkum dále ukázal, že více než polovina průmyslových firem v ČR (54,5 procenta) aktuálně řeší pokles svých zakázek. Třetina společností (36,4 procenta) je ráda, že si dokázala udržet stejný objem práce, a pouze desetina ředitelů (9,1 procenta) uvedla, že se jejich firmě podařilo získat zakázek více než ve stejném období minulého roku. O zakázky přišly zejména malé a střední firmy, plyne z analýzy.

"Naše firma vyrábí stroje pro automotive a pokles poptávky v tomto segmentu pociťujeme již dnes. Ale i ostatní segmenty, pro které vyrábíme šicí stroje, jsou z důvodu omezení investic a poptávky opatrné. Každý to směřuje tak, aby přežil toto období. Jenže právě tohle může způsobit další zpomalení celé ekonomiky," řekla předsedkyně představenstva společnosti Minerva Boskovice Romana Špačková. "Očekáváme pokles zakázek na úrovni zhruba deseti až 20 procent proti stejnému období loňského roku," uvedl Marek Sucharda ze společnosti Harting, dodavatele průmyslových zařízení typu kabeláže a konektorů.

Analýzu připravilo Národní centrum Průmyslu 4.0 při příležitosti Národního průmyslového summitu, který se uskuteční příští středu v Betlémské kapli v Praze, mimo jiné za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO). Národní centrum Průmyslu 4.0 je otevřená akademicko-průmyslová platforma propojující inovační leadery, univerzity, firmy a oborové organizace, jejichž cílem je společně přispět k rozvoji takzvaného Průmyslu 4.0 v České republice. Centrum je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy propouštění svaz průmyslu a dopravy Ekonomika práce Průmysl

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy