České spořitelně v roce 2019 vzrostl zisk. Domácnostem a firmám půjčila stovky miliard

České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 17,7 miliardy korun. Provozní zisk banka zvýšila o 8,6 procenta na 22,5 miliardy korun.

Neauditované konsolidované výsledky dnes Česká spořitelna (ČS) zveřejnila na svém webu.

Čistý úrokový výnos spořitelny za loňský rok vzrostl v porovnání s rokem 2018 o 8,8 procenta na 30,3 miliardy Kč. "Růst byl způsoben rostoucími klientskými úvěrovými obchody a vklady a zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) během let 2018 a 2019," uvedla spořitelna v tiskové zprávě.

Čistá úroková marže naproti tomu meziročně mírně klesla z 2,17 na 2,12 procenta. Pokles byl podle spořitelny způsoben vysokým objemem nízkoúročených obchodů s ČNB a pokračujícím konkurenčním tlakem na bankovním trhu.

Čistý výnos z poplatků a provizí loni banka navýšila meziročně o 0,6 procenta na 8,6 miliardy korun. Mírný růst byl poháněn příjmy ze správy finančního majetku, služeb depozitáře, pojištění a karetních transakcí. Čistý zisk z obchodních operací vzrostl o 24,2 procenta na 2,7 miliardy Kč.

Domácnostem banka loni půjčila 410,4 miliardy, podnikatelským subjektům 257 miliardy korun. Objem hypoték fyzickým osobám meziročně stoupl o osm procent a spotřebitelských úvěrů o 4,7 procenta. Objem úvěrů celé Skupiny ČS loni vzrostl o necelých pět procent na 740,1 miliardy Kč.

Česká spořitelna patří podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera mezi premianty v rámci skupiny Erste. "K dobrým výsledkům tuzemského finančního domu přispěla solidní poptávka po úvěrech. Do hospodaření se pozitivně promítlo i vyšší úročení úložek u ČNB," řekl ČTK.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů. Na konci loňského roku jich měla 4,6 milionu. Vlastníkem spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Loni zvýšila provozní zisk o 8,7 procenta na 2,97 miliardy eur (75,4 miliardy Kč).

Nadpoloviční podíl ve spořitelně získala Erste před 20 lety. O prodeji 52procentního podílu státu v ČS za 19 miliard korun rozhodla v únoru 2000 vláda premiéra Miloše Zemana. Nyní je Erste jediným akcionářem spořitelny.

Hospodářské výsledky za rok 2019 už zveřejnila čtveřice největších bankovních domů v Česku. Jejich celkový zisk vzrostl meziročně o 7,1 miliardy na 62,2 miliardy korun. Nejvíce loni vydělala ČSOB, a to 19,7 miliardy Kč. O dvě miliardy nižší čistý zisk měla Česká spořitelna. Komerční banka vydělala 14,9 miliardy a UniCredit Bank ČR a SR 9,9 miliardy korun.

Související

Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Od výplaty k výplatě žije 45 % zaměstnanců, vyplývá to z loňských dat Českého statistického úřadu. Mnozí z nich v případě nouze sáhnou po rychlé online půjčce. Tato cesta však není rozumná, zkuste 2 výhodnější způsoby, které udrží vaše finance v dobré, zdravé formě.

Více souvisejících

Česká spořitelna banky Ekonomika hypotéky půjčky Erste Group Bank

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 46 minutami

před 47 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy