COVID Kultura: Evropská komise schválila 900 milionů korun. Kdo může žádat o dotaci?

Evropská komise schválila 900 milionů korun na program COVID kultura. Ten má pomoci pořadatelům kulturních akcí, kteří je museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zrušit. Evropská komise informaci zveřejnila na webu i twitteru pro hospodářskou soutěž. Organizátoři mohou o dotace z programu žádat od úterý.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zatím eviduje žádosti za 13,6 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Notifikací Evropskou komisí se program COVID kultura zařadil do skupiny, na kterou se vztahuje dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou je možné čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800.000 eur (asi 21,3 milionu Kč). Podle Filipové k pátečnímu večeru ministerstvo obdrželo 14 žádostí o dotaci z programu COVID kultura a dalších 32 je v systému rozpracovaných, uvedla.

#EUStateAid #StrongerTogether ?? Commission approves €34 million ?? Czech scheme to support cultural events' operators affected by #coronavirus outbreak https://t.co/irCvCpQ8Fc pic.twitter.com/vTgc3utvQc

— EU Competition (@EU_Competition) August 20, 2020

Žadatelé se musejí registrovat v informačním systému MPO. Mohou zde sledovat stav své žádosti, do uživatelské části bude doručen výsledek řízení. Změna stavu žádosti je zároveň zasílána na uvedenou e-mailovou adresu. Na webu mpo.cz/kultura byl měl být zveřejněn seznam podpořených projektů.

Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V přímé souvislosti s vládními opatřeními musely být ale zrušeny nebo přesunuty. Mezi uznatelné výdaje patří ty, které byly vynaloženy marně a není možné je využít na jinou akci. Neuskutečněnou akcí se podle podmínek rozumí taková, která byla zrušena bez náhrady v daném kalendářním roce.

Žadatelé v programu mohou získat až polovinu uznatelných výdajů za zrušené či přesunuté akce. Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele. Na program COVID kultura, který připravilo MPO ve spolupráci s ministerstvem kultury, je vyčleněno 900 milionů korun.

O dotaci mohou žádat podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání či zajištění kulturních projektů, individuální umělci, dále také pořadatelé filmových, hudebních či výtvarných festivalů a přehlídek, hudební kluby, galerie, muzea nebo divadla. Nesměli však přerušit provozování živnosti ani jim nesměla být živnost pozastavena. Nesmějí mít také prodlevu v platbě závazků vybraným institucím splatných do 10. března. Například filmoví distributoři si stěžují, že jsou z programu vyloučeni, a žádají nápravu.

Zájemci o dotaci musejí doložit několik čestných prohlášení, uhrazené faktury, smlouvy či účetní doklady a další materiály. Veškeré potřebné formuláře a potvrzení žadatelé najdou v informačním systému.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

dotace evropská komise ministerstvo průmyslu Ekonomika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy