Exportéři: Vedení účetnictví v eurech by chtělo spojit s placením mezd v eurech

Vládou chystaná možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech by podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka byla pro exportní firmy přínosem v případě, že by jim umožňovala i výplaty mezd a osobních nákladů v eurech. Bez této možnosti exportéři zásadní přínos u zvažované změny nevidí. Daněk to dnes řekl ČTK.

Bez úhrady osobních nákladů v eurech by nový model účetnictví mohl být podle něj výhodný pro firmy mající nízké osobní náklady. To ale výrobní exportní firmy nejsou. "Pokud nebudeme moci platit výplaty v eurech, pořád budeme v riziku kurzového vlivu," řekl.

Daněk uvedl, že přesnější parametry vládního záměru zatím nejsou známé, takže je i obtížné jej hodnotit. Není podle něj například jasné, zda by firmy nemusely vést dvojí účetnictví v eurech a také v korunách. V takovém případě by podle Daňka hrozilo, že by se jejich hodnoty od sebe diametrálně lišily.

Možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech od ledna 2024 oznámil v neděli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Firmy by tak mohly platit daně v eurech. "Budeme mít jednu ekonomiku a podle typu podniku, jestli je exportér nebo ne, bude mít šanci využít nástroj, který je pro jeho konkrétní podnikání lepší," uvedl ministr.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler v neděli upozornil, že to je jen dílčí nástroj. "Podle mého názoru však neřeší hlavní problém, na který si dnes někteří exportéři stěžují, a to jsou náklady vyplývající z kurzových výkyvů. Ty firmám vznikají, pokud inkasují výnosy v jedné měně a náklady hradí v jiné měně," uvedl.

Přijetí eura je především politickým rozhodnutím. Podle analýzy ČNB z konce loňského roku by případné přijetí eura mělo dále zvýšit přínosy, které pro ČR vyplývají z její obchodní provázanosti se zeměmi platícími eurem a z otevřenosti české ekonomiky. Na druhou stranu vstup do eurozóny by přinesl rizika, která plynou ze ztráty nezávislé měnové politiky ČNB a stabilizační role kurzu koruny. Problémem je také nedokončená konvergence, tedy přibližování se úrovně Česka k eurozóně hlavně u cen a mezd.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz EUR

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy