Kellnerova smrt nemusí podle odborníků ukončit rozvoj PPF. Řízením firmy byl pověřen Bartoníček

Náhlé úmrtí Petra Kellnera nemusí pro skupinu PPF znamenat ztrátu pozic ani jejího strategického rozvoje. Její procesy fungování jsou zaběhnuté, shodli se analytici, které oslovila ČTK. Počáteční pokles akcií některých firem na burze byl podle nich dán jen zbrklou reakcí na nejistotu, nikoli věcným ohodnocením reálné situace.

"PPF má dostatečně zvládnuté a zaběhnuté procesy, aby loď mohla pokračovat dál. Sice bez kapitána, ale v zásadě v jeho duchu," řekl analytik Natlandu Petr Bartoň. Zkušenosti podle něj ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. "PPF je investiční skupinou, nikoli osobním impériem. Jakkoli to byl on, kdo udával strategii, ta se nemusí nutně měnit. Jenom nelze vyloučit, že bude muset v krátkém období překonat nejistotu světových trhů," dodal.

Skupina se může dále úspěšně rozvíjet, uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Úmrtí zakladatele, který PPF s určitou vizí rozvíjel prakticky od samého počátku, je ale podle něj nepochybně největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí. Přirovnává ji ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí spoluzakladatele Steva Jobse. "Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj," poznamenal Kovanda.

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal si nedokáže představit, že by na tuto situaci nebyl Kellner a lidi z vedení PPF připraveni. Očekává, že se v příštích týdnech každého konkrétního projektu chopí předem určený manažer. "Po ujasnění uvidíme, zda strategické směřování skupiny bude určovat někdo zevnitř skupiny, nebo spíše někdo z blízkých pozůstalých," podotkl.

Nejbohatší Čech Kellner zemřel v sobotu při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele ČTK potvrdila mluvčí PPF Jitka Tkadlecová. Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování.

Investiční skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Kromě České republiky PPF působí ve 24 dalších zemích na třech kontinentech - v Evropě, Asii a Severní Americe.

Řízením PPF byl pověřen její akcionář Bartoníček

Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo zesnulého hlavního akcionáře Petra Kellnera dnes pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. PPF to oznámila ČTK v tiskové zprávě bez dalšího upřesnění. Kellner zemřel v sobotu při zřícení vrtulníku na Aljašce. Společnost konstatovala, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem zakladatele nic nemění.

Jednotlivé společnosti skupiny PPF řídí profesionální týmy manažerů. Skupina jako celek má vypracovaný systém řízení svých investičních projektů, uvedla zpráva. "PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner," zdůraznila firma.

Bartoníček (56) nastoupil do PPF investiční společnosti jako výkonný ředitel v roce 1991. Od roku 1996 do září 2006 působil jako generální ředitel České pojišťovny. V roce 2007 byl jmenován generálním ředitelem a členem představenstva Generali PPF Holdingu, který patří mezi největší pojišťovací skupiny ve střední a východní Evropě a vznikl jako společný podnik PPF a Assicurazioni Generali. Generálním ředitelem holdingu byl do března 2013. Od března 2014 do února 2018 byl generálním ředitelem biotechnologické společnosti Sotio, která patří do skupiny PPF. Od roku 2018 je ve skupině odpovědný za telekomunikace.

Akcionářem PPF je Bartoníček od roku 2007. Nyní vlastní 0,535 procenta akcií, Kellner 98,23 procenta. Stejný podíl jako Bartoníček má i současný generální ředitel Home Creditu Jean-Pascal Duvieusart.

Investiční skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Vedle ČR PPF působí ve 24 dalších zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe.

Související

Více souvisejících

Petr Kellner ppf group

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy