Koruna dnes výrazně oslabuje vůči euru i dolaru, padá i burza

Koruna dnes pokračuje ve výrazném oslabení k oběma světovým měnám. K euru dnes ztratila proti středečnímu závěru 46 haléřů a kolem 14:00 se obchodovala za 26,21 Kč/EUR. Vyplývá to z informací na webu Patria Online. K euru je to nejslabší úroveň od konce června 2017, hranici 26 korun česká měna prorazila hodinu po zahájení dnešního obchodování. Vůči dolaru dnes koruna ztratila více než padesátník.

Kurz koruny k dolaru uzavřel středeční obchodování na 22,83 Kč/USD, do dnešních 14:00 oslabil na 23,36 Kč/USD.

"Bezprostředním důvodem dopoledního citelného oslabování české měny bylo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat většině Evropanů cesty do USA. Trhy se obávají, že tento krok znatelně zvyšuje riziko celosvětové recese v blízké době. Zbavují se tak rizikovějších aktiv, mezi něž řadí právě i českou měnu," komentoval dopolední vývoj analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Z pěti měn světa, které během dneška nejvíce ztrácejí vůči americkému dolaru, jsou hned tři "koruny". Až to vypadá, že investoři se těchto měn zbavují i kvůli strachu z korunavirusu. ??1. norská koruna2. mexické peso3. islandská koruna4. ruský rubl5. česká koruna

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 12, 2020

Odpolední oslabování je podle něj způsobeno tím, že investory podobně jako Trump zklamala Evropská centrální banka, která se nepřiklonila k dalšímu snížení úrokové sazby.

Podle Kovandy nelze vyloučit, že se koruna brzy propadne až k 26,70 koruny za euro. Přiblížila by se tak úrovni, kde ji intervencí uměle držela centrální banka v letech 2013 až 2017, když korunu cíleně znehodnocovala. Tato intervence činí dnes korunu podle Kovandy zranitelnější. Maďarský forint nebo polský zlotý v uplynulém měsíci neoslabily tolik jako koruna.

Také pražská burza zvýrazňuje propad. Index PX ráno ztrácel pět procent, kolem 14:00 to bylo šest procent. Nejvýrazněji od rána ztrácí akcie nápojářské Kofoly, aktuálně je pokles devítiprocentní. ČEZ odepisuje 5,85 procenta na 395,80 koruny, Erste Group Bank 4,46 procenta na 590,60 Kč, Komerční banka sedm procent na 609 korun, pojišťovna VIG 5,7 procenta na 443,2 Kč a textilka PFNonwovens 5,48 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika kurzy měn CZK EUR USD burza

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy