Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

V polovině ledna 2024 představil Evropský statistický úřad data z celého kontinentu právě o inflaci, ze kterých vyšlo, že míra inflace v zemích EU v prosinci zrychlila na 3,4 % z listopadových 3,1 %. Nejvyšší inflaci v celé Unii má pak Česko, kde ceny meziročně stouply o 7,6 procenta, zatímco v listopadu to bylo o osm procent.

Každého jistě napadne otázka, proč je Česko „pořád“ s inflací nejhorší v EU, i přesto, že už i tam inflace stoupá. Kde je ten problém? „Ano, z krátkodobého hlediska při meziměsíčním srovnání a z pohledu na listopadová a prosincová čísla můžeme vidět, že inflace v Maďarsku i na Slovensku klesala o něco více než v Česku, kde se snižovala pomalejším tempem,“ řekla serveru EuroZprávy.cz Olivia Lacenová, hlavní analytička Wonderinterest Trading LTD. 

Jak ale upozornila, při pohledu na roční data vývoje inflace nebyla ČR v EU nejhorší. „Za celý loňský rok zpomalila průměrná inflace v ČR na 10,7 procenta, což znamená, že postupně se situace zlepšuje, jelikož v roce 2022 dosáhla průměrná roční míra inflace v České republice úrovně 15,1 procenta,“ vysvětlila.

Podle ní je na tom podobně i sousední Slovensko, jehož průměrná roční míra inflace za loňský rok dosáhla hodnoty 10,5 procenta. Příčku toho „nejhoršího“ si ale v tomto ohledu odnesli Maďaři, kde za celý loňský rok dosáhla průměrná míra inflace 17,6 procenta. 

Řada analytiků, jak dokládají veřejná vystoupení, proto nevidí situaci se zdražováním v Česku tak dramaticky. Lze snadno dohledat informace, ve kterých ekonomičtí experti například vyzdvihují to, že prosincová čísla o inflaci ukázala, že ČR byla jedinou zemí v celé EU, kde v tomto měsíci poklesly ceny potravin.

Faktem ale je, že nižší inflaci si udržuje většina států západní Evropy. V této souvislosti je proto dobrý čas na to, vyřešit další důležitou otázku, kterou si musíme položit, totiž, zda není na místě konečně dělat všechno pro přijet jednotné evropská měny. Ale o tom detailněji až jindy. 

Řada ekonomů i přesto, že většinu populace vysvětlení k inflaci nemusí zajímat, říká, že významným inflačním faktorem jsou i vysoké schodky českého státního rozpočtu. Proč? Vysvětlení je jednoduché: Schodky, které vznikly, jsou vlastně nadměrné peníze, které uměle zvyšují kupní sílu lidí i firem a tím posilují poptávku po zboží a službách.

A platí-li ekonomická pravidla o tom, že větší poptávka rovná se většinou i vyšší ceny, je výsledek vidět denodenně na každém kroku. Připočte-li se podle ekonomů nepříznivá situace v Česku se „zamrzlým“ trhem práce, je zmiňovaná poptávková vlna také problémem. A to proto, že v jejím důsledku rychleji rostou mzdy a inflační spirála se tak pěkně roztáčí. 

Lze také říci, že většina ekonomických expertů se shoduje na tom, že nehorší časy s inflací má Česko zřejmě za sebou. „I s ohledem na to, že v prosinci dosáhla míra inflace v ČR 6,9 procenta, je jasné, že postupně se ji daří snižovat. A lze očekávat, že v lednu by mohla nadále klesat a postupně se v průběhu roku 2024 přibližovat ke dvouprocentnímu cíli centrální banky,“ řekla serveru EuroZprávy.cz Lacenová.

Podle ní je důležité si uvědomit, že díky vlastní měnové politice, která umožňuje nastavit úrokové sazby vyšší, než nastavila Evropská centrální banka, může ČNB krotit zdražování vlastním tempem.  

Faktem totiž je, že tuzemská centrální banka dlouho držela klíčovou úrokovou sazbu na sedmi procentech a koncem roku 2023 ji upravila na 6,75 procenta. V průběhu letošního roku se podle řady ekonomů očekává spíše další snižování úrokové sazby. Má se tak za to, že rok 2024 by měl v inflaci přinést výraznější zlepšení, v jehož rámci se inflace vrátí do blízkosti dvouprocentního cíle, jak již řečeno, stanoveného ČNB.

Neznamená to ale, že už je definitivně vyhráno. „Samozřejmě přesto, že některé problémy, jako například energetické šoky související s válkou na Ukrajině postupně odeznívají, stále existují určitá rizika, která mohou mít na vývoj inflace negativní vliv, jako je například růst daňových sazeb nebo deficit státního rozpočtu, rizika spojená s globální ekonomikou apod.,“ uzavřela pro server EuroZprávy.cz Lacenová.

Související

Více souvisejících

inflace Ekonomika

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy