Na pomoc veletrhům a eventům má jít 600 milionů, dotační program je hotov

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dokončilo návrh podpůrného programu COVID veletrhy. Pro veletrhy, kongresy a související eventové akce by v něm mělo být 600 milionů korun z rozpočtu MPO. Počet žadatelů úřad odhaduje na 400. O dotaci budou moci žádat soukromé firmy, které měly loni obrat vyšší než 15 milionů korun a letos mezi březnem a říjnem jim meziročně klesl o minimálně 30 procent, nebo se v tomto období dostaly do ztráty.

Výzva k programu by měla být zveřejněna do konce roku. Se spuštěním příjmu žádostí se počítá do 18. ledna. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici. Návrh by měla v pondělí projednat vláda.

Kompenzace mají pomoci veletržním správám, organizátorům a realizátorům veletrhů, provozovatelům kongresových center s alespoň jedním sálem pro minimálně 500 lidí, organizátorům kongresů a konferencí a dalším realizačním, produkčním a eventovým společnostem. Nesmí jít o firmy patřící pod kraj či město. Žadatel nesmí mít k 30. listopadu nedoplatky ve vztahu k veřejnému rozpočtu nebo zdravotní pojišťovně, půl roku od poskytnutí dotace nesmí ukončit stávající podnikatelskou činnost. Přijetím dotace se vzdá uplatňování nároků na náhradu vzniklé škody za období březen až říjen.

Žadatel bude mít nárok na příspěvek 50 procent ztráty za třetí až desátý měsíc tohoto roku snížený o získané dotace z dalších programů veřejné podpory, tedy například COVID nájemné, COVID kultura, ale také program podpory zaměstnanosti Antivirus. Maximální výše dotace bude 21 milionů korun. Program musí schválit Evropská komise.

Veletržní a kongresový průmysl je podle MPO jedním z nejvíce zasažených oborů pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními. Obnova bude podle resortu obtížná. "Zákaz hromadných akcí byl vyhlášen jako první a lze počítat s tím, že v rámci uvolnění omezujících mimořádných opatření bude patřit k posledním," uvedlo MPO v materiálech na vládu.

Úřad dále upozornil na to, že na odvětví jsou navázány stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Veletržní, kongresový a eventový průmysl realizuje ročně celkové tržby osm až deset miliard korun. Technické služby v tomto odvětví mnoho českých firem poskytuje v zahraničí a letos jim podnikání bylo znemožněno. Resort odhaduje, že od března do října se obrat v oboru propadl o 70 až 90 procent.

Podle studie Economic Impact pro agenturu CzechTourism a Českou eventovou asociaci spotřeba, tedy útraty účastníků a za účastníky kongresového, veletržního a eventového průmyslu, může letos kvůli krizi klesnout o více než 71 procent, propad může být přes 100 miliard korun. Současná situace ovlivní také zaměstnanost v odvětví. Za běžné situace by na plný úvazek letos zaměstnalo zhruba 160.000 lidí. Ohroženo je až 71 procent z nich.

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu veletrhy dotace Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy