Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.

Poslední DVB-T vysílače budou vypnuté ke konci října, kdy bude současné televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 60 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Prvním dnem přechodu na severní Moravě bude 27. srpen. Tehdy se vypne DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Ostrava - Hošťálkovice, Ostrava - Hladnov, Frýdek - Místek - Lysá hora a Jeseník - Praděd.

Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili a přijímají TV stanice České televize s varovným piktogramem, budou potřebovat pro zajištění bezplatného příjmu televizor nebo set top box, který umí přijmout DVB-T2 vysílání.

Diváci, kteří již nyní přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2, ve kterém jsou všechny stanice vysílány v HD kvalitě a lze je snadno identifikovat podle HD symbolu v logu TV stanice, přelaďovat nemusí. DVB-T vysílání komerčních televizních stanic bude vypínáno v průběhu října.

Celý přechod na DVB-T2 měl původně skončit v polovině roku, kvůli koronaviru jej vláda o čtyři měsíce posunula. Skončí tak 31. října. Přechod je nutný k uvolnění části frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G.

Související

Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.
Alza

Přechod na DVB-T2 žene Čechy do obchodů, zájem o set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku roku. Skladem jsou modely set-top boxů v různých cenových relacích, nejlevnější lidé pořídí u velkých prodejců za necelých 800 korun. Větší poptávka je také po chytrých televizorech s větší úhlopříčkou a vyšším rozlišením.

Více souvisejících

DVB-T2 Český telekomunikační úřad televize Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy