Nákaza Covid-19 může omezit export českých piv, obává se sládek Regentu

Třeboňský pivovar Regent odhaduje, že šířící se nákaza nového typu koronaviru omezí export českých piv. Do Itálie, kde je přes 2000 nakažených a přes 50 lidí zemřelo, vyváží pivovar asi 1500 hektolitrů ročně. ČTK to dnes řekl sládek Jaromír Čeleda.

Regent vyváží čtvrtinu produkce, nejvíc do Polska, Itálie, Velké Británie, Finska a Lotyšska. "Minulý týden jsme nevěděli, jestli se nám z Turína vrátí kamion. Příští týden má jít druhý kamion, do Říma. Myslím si, že to omezí ekonomiku, uvidíme, jak ta exportní piva půjdou," řekl Čeleda. Pivovar měl v roce 2018 výstav 77.653 hektolitrů.

Problémy předpokládají i jiné pivovary. Budějovický Budvar očekává, že kvůli nákaze mu klesne prodej v některých zahraničních restauracích. "Už teď víme, že poklesnou prodeje v on trade (v restauracích) na některých našich exportních trzích. Lidé v souvislosti s koronavirem méně cestují, chodí méně do hospod, méně se zapojují do veřejného života," řekla minulý týden ČTK PR manažerka Budvaru Markéta Ježková.

Budvar loni vyvezl do zahraničí téměř 70 procent z prodaného piva. Loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů a tržby poprvé překonaly tři miliardy korun.

Na jihu Čech je v preventivní domácí karanténě dalších 16 lidí, kteří se vrátili z oblastí, v nichž se objevila nákaza novým typem koronaviru. Od začátku února bylo v Jihočeském kraji v karanténě 118 lidí. V jižních Čechách se zatím neobjevil žádný případ nákazy koronavirem.

Související

V Beskydech se objevila ledová socha Radegasta

V Beskydech se objevila ledová socha Radegasta

Jak lépe zadržovat vodu a vracet ji zpět do krajiny? Do boje o vodu v Beskydech vstoupila ledová socha. Má podobu boha Radegasta a postupným roztáním podpoří vznik další tůně pod Pustevnami. Radegastovy tůně v beskydské lokalitě Pod Juráškou založily Pivovar Radegast a nezisková organizace ČSOP Salamandr.

Více souvisejících

Pivovar Radegast budvar Pivo Ekonomika Jihočeský kraj dovoz a vývoz Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy