Nedostatek stavebních materiálů potrvá nejméně do půlky roku 2022

Sušický výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor odhaduje, že nedostatek stavebních prvků a komponentů a jejich zdražování potrvá minimálně do první poloviny roku 2022. Někteří dodavatelé začali zavádět kvóty na odběr materiálů, ale nejsou schopni garantovat jejich ceny a ani odhadnout, kdy přijde další zdražení, řekl dnes ČTK generální ředitel firmy Martin Dozrál. Podniku také chybí zaměstnanci a situace je podle něj ještě horší než před pandemií koronaviru.

"Jsme tak v paradoxní situaci, kdy nemáme tolik materiálu, kolik potřebujeme, ani nevíme kolik, kdy a za jakou cenu ho dostaneme. Nedokážeme tak rychle přizpůsobit takové nejistotě naše koncové ceny. Cena materiálů při objednání zákazníkem se může značně lišit od ceny, za níž skutečně v řádu týdnů dveře a zárubně vyrobíme. I když jsme se vyhýbali zdražování, nakonec jsme k němu museli sáhnout," uvedl.

Podle Dozrála se musí nejen firmy ve stavebnictví vypořádávat s tím, že když nepřijde potřebný materiál, musí svoji naplánovanou výrobu pozměnit. "Velmi často na denní bázi přizpůsobujeme výrobní plány a za pochodu přeorganizováváme výrobu. Vždy se snažíme, abychom dostáli závazkům a objednané produkty dodali v dohodnutém termínu," řekl.

Stavební materiály podle Dozrála často fyzicky nejsou a nezřídka je tak problém zajistit spolehlivé dodávky prakticky za jakoukoli cenu. Proto se také značně prodlužují realizace staveb. Podle Českého statistického úřadu vzrostly v srpnu meziročně spotřebitelské ceny o 4,1 procenta. "Někteří ekonomové však kritizují, že toto číslo je podhodnocené, protože nezahrnuje ceny domů i bytů, a to včetně novostaveb, do nichž se aktuální růst cen už plně promítl. Celková čtyřprocentní inflace není v historickém srovnání nic nevídaného, růst cen stavebních materiálů a v menší míře i prací ve výši 8,2 procenta se už běžným zvyklostem vymyká mnohem podstatněji," řekl ředitel.

Kromě materiálů chybí sušickému Solodooru také výrobní pracovníci. "Covid bohužel nepřinesl pročištění a narovnání trhu práce a situace je ještě horší než před pandemií. Někteří naši zaměstnanci uvízli v zahraničí a nemohou se vrátit zpět do ČR, úřady jak v zahraničí, tak v ČR pracují pomaleji, protože mají často omezené provozy," dodal generální ředitel.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy