Prodej počítačů v Česku roste, větší zájem je o notebooky

Prodej počítačů v Česku se v pololetí meziročně zvýšil o 35 procent na 668.000 zařízení. Poptávka po klasických stolních PC přitom stoupla o 14 procent a u notebooků rostla o 26 procent. Největší nárůst zaznamenaly ultrabooky a konvertibilní tablety, kterých se prodalo o 62,5 procenta více. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Gartner.

I ve druhém čtvrtletí tak pokračovala situace ze začátku roku, kdy byly prodeje počítačů nejvyšší za poslední dvě dekády. V regionu střední a východní Evropy bez započtení Ruska byla ve 2. čtvrtletí podle údajů Gartneru nejsilnější značka Lenovo před HP a Dellem. Na dalších dvou místech následují Acer a Asus.

Obchodníci s IT a elektronikou za letošek hlásí rekordní tržby. Například CZC, kterému skončil fiskální rok letos 31. března, zvýšil meziročně tržby o 30 procent na 5,5 miliardy korun. Kategorie počítačů a herního zboží rostla o 49 procent.

Skupina Smarty, která provozuje stejnojmenný internetový obchod s elektronikou nebo síť obchodů s produkty Apple iWant, plánuje letos na podzim začít nabízet stavbu vlastních počítačů podle přání zákazníka, například pro hráče her.

Související

Ilustrační fotografie.

Slovensko rozdá některým školákům poukázky na nákup výpočetní techniky

Slovensko rozdá vybrané skupině žáků základních a středních škol příspěvek 350 eur (8250 korun) na nákup notebooku nebo tabletu s klávesnicí. Na tiskové konferenci to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, která projekt označila za krok ke zlepšení digitálních zručností mladých Slováků. Nárok na poukázku bude mít 152.000 žáků, tedy zhruba pětina jejich celkového počtu. Program bude země financovat z evropských fondů.

Více souvisejících

počítače

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy