Rusové jsou nejčastějšími vlastníky českých firem

V ČR je aktuálně zaregistrováno 13.337 subjektů, které mají ruského vlastníka. Rusové jsou tak nejčastějšími zahraničními vlastníky českých společností. Následují Slováci, Ukrajinci a Němci. Z celkového počtu 550.000 společností, které jsou v Česku registrované, má ruské majitele 2,5 procenta firem. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Česko vypovědělo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikování jako členové ruských tajných služeb poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že podle českých bezpečnostních složek byli příslušníci ruské tajné služby GRU zapleteni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Počet subjektů s ruskými majiteli je v Česku poměrně stabilní. Nejvíce jich bylo registrováno v roce 2015, a to 13.818. Poté se jejich počet až do roku 2018 mírně snižoval a následně se opět nepatrně zvýšil. Více než 8000 firem s ruskými majiteli nemá žádné zaměstnance. Dalších 4000 společností zaměstnává mezi jedním a pěti lidmi.

"Většina firem s ruskými majiteli se řadí mezi malé společnosti nebo nejsou aktivní. Zajímavé je, že mezi firmy s ruskými majiteli najdeme výrazně více těch, které oficiálně nevykazují žádný obrat. Zatímco mezi všemi registrovanými společnostmi v Česku obrat nevykazuje 42 procent firem, u těch s ruskými majiteli je to 71 procent. Řada těchto firem tak působí spíše jako prázdné schránky," uvedl vedoucí datového oddělení aplikace Cribis Jan Cikler.

V roce 2018 měly všechny tyto společnosti souhrnný základní kapitál sedm miliard korun. Ruský kapitál tak byl v ČR až na 20. místě. Část ruského kapitálu může být skrytá za společnosti z daňových rájů.

I tak ale je v Česku několik společností s ruskými vlastníky a s miliardovými obraty nebo se stovkami zaměstnanců. Největší je kunovický výrobce letadel Aircraft Industries, jehož obrat přesahuje 1,5 miliardy korun a který zaměstnává více než tisíc lidí.

Společnosti s ruským vlastníkem podnikají v Česku nejčastěji v obchodu, kde jich působí 4821 (36 procent). Dále potom v nemovitostech, kde jich je 4285 (32 procent) a v profesních, vědeckých a technických činnostech, kde je registrováno 1448 společností (11 procent) s ruskými majiteli.

Co se týče krajů, mají tyto společnosti výrazné zastoupení na Karlovarsku, kde tvoří 7,4 procenta všech registrovaných společností, na Ústecku (6,6 procenta) a také v Praze, kde jde o čtyři procenta firem. V dalších krajích jejich podíl většinou nepřesahuje jedno procento.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se počet občanů Ruské federace s trvalým pobytem v ČR v uplynulých letech mírně zvyšoval. V roce 2014 šlo o 34.500 lidí, zatímco v roce 2018 a 2019 to bylo 38.000. Rusové jsou tak v Česku čtvrtou nejpočetnější skupinou cizinců.

Nejvíce občanů Ruské federace, téměř 24.000, bydlí v Praze. Následuje Středočeský kraj se 4500 a Jihomoravský kraj s 2500. Největší podíl na počtu obyvatel mají Rusové opět v Praze (1,8 procenta), následují Karlovy Vary s 1,4 procenta obyvatel.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 35 minutami

před 40 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy