Státní podpora firem, které nepřerušily provoz, dává smysl, míní experti

Podpora firem, které nepřerušily provoz, dává podle oslovených odborníků smysl. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR nesmí ale být na úkor jiných investičních dotací, jako je třeba Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost či dotace do výzkumu a vývoje.

Záměr finančně motivovat podniky, které přes komplikace způsobené šířením koronaviru a vládními opatřeními stále vyrábějí, zmínil ve čtvrtek v České televizi vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podporu by podle Havlíčka měly dostat firmy, které i nyní vyrábějí a platí zaměstnancům 100 procent mezd. "Nechceme, aby nastala situace, že někdo řekne, mně se v tuhle chvíli skoro nevyplatí, abych úplně vyráběl, protože jedu jen na částečný režim, pojďme si dát ty lidi domů, oni dostanou 50 až 80 procent mzdy," řekl. O konkrétní výši podpory se bude podle něj jednat. Program by ale chtěl v pondělí představit na vládě.

Svaz průmyslu a dopravy podle ředitele Sekce hospodářské politiky Bohuslava Čížka vládu žádal, aby podniky s výrazným propadem produkce a zakázek mohly žádat o rychlé provozní dotace. "Zatím byly schváleny pouze dotace, které podpoří výrobu zdravotnických prostředků či dokončení vývoje nových řešení pro boj proti koronaviru. Potřebujeme ale i program s jednoduchými pravidly pro nejvíce postižené podnikatele," doplnil.

Udržet provoz výrobních firem není v tuto dobu podle partnera poradenské společnosti BDO Vladimíra Veleby snadné. Vedení musí řešit problém se zaměstnanci, výpadky v dodávkách, navíc se podniky potýkají s nejistou ohledně zákazníků. "Neví, zda jim budou schopni výrobky vyrobit, v termínu doručit nebo zda je vůbec odeberou. Pokud se jim to podaří, nemají vyhráno. Mohou mít poměrně velkou nejistotu spojenou se zaplacením svých pohledávek. Proto by firmám určitě pomohla jakákoliv úleva, která bude mít okamžitý finanční dopad," řekl. Pomohlo by podle něj osvobození od odvodů za zaměstnance nebo dočasné odložení placení úroků a splátek úvěrů.

Výrobu nepřerušila například firma Santé. Musela uzavřít kamenné prodejny, ale zdravotní obuv prodává také přes lékárny, které zůstaly otevřené. "Finanční pomoc státu na zmírnění ekonomických dopadů bychom uvítali. Děláme všechno proto, abychom byli ekonomicky soběstační, ale státní kompenzace pro firmy, jako je ta naše, jsou určitě na místě. Pokud stát chystá podporu pro firmy, které pokračují ve výrobě a vyplácí zaměstnancům mzdu v plné výši, je to určitě logické opatření," uvedl za Santé Dominik Šprunk.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy ministerstvo průmyslu Karel Havlíček podnikatelé

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy