Stavební výroba v Česku po více než roce růstu klesla

Stavební výroba v Česku po více než roce růstu letos v červenci meziročně reálně klesla o 2,7 procenta. V červnu rostla podle revidovaných údajů o 1,5 procenta.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V červenci oslabilo pozemní i inženýrské stavitelství.

Produkce ve stavebnictví až do července 14 měsíců v řadě rostla. Letos od března už ale výroba postupně zpomalovala. Ještě v únoru meziroční růst dosahoval téměř 17 procent, kdežto v březnu už jen méně než devět procent.

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, se v červenci produkce snížila oproti loňsku o 2,1 procenta. V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se výroba propadla ještě výrazněji, a to o rovná čtyři procenta.

Útlum stavebnictví podle analytiků způsobily drahé materiály a práce

Útlum stavebnictví po více než ročním růstu je způsoben především rostoucími cenami materiálů a prací, hypoték i inflací a klesajícím zájmem poptávky na realitním trhu. Na náklady staveb mají vliv také rostoucí ceny energií, uvedli analytici, které dnes ČTK oslovila.

Stavební výroba v Česku po více než roce růstu letos v červenci meziročně reálně klesla o 2,7 procenta. V červnu rostla podle revidovaných údajů o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Stavební výroba se snížila meziměsíčně skoro o tři procenta. Nejde o nahodilý jeden výsledek, protože útlum ve stavebnictví je patrný už vlastně od začátku roku. Ve srovnání s rokem 2019 je jeho produkce nižší o 3,5 procenta," uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom Creditas.

Na útlum mají vliv rostoucí náklady na výstavbu, například některé materiály zdražily meziročně o více než 100 procent. Stoupající inflace a rostoucí úrokové sazby hypoték se podepisují pod menší zájem kupujících. "Což vede k tomu, že prodej nemovitostí je stále obtížnější," doplnil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Ceny nemovitostí tak začínají stagnovat či dokonce mírně klesat. Podle Dufka by útlum hypotečního trhu mohl vést k odkládání některých projektů.

Dostupnost stavebních materiálů se sice podle stavbařů mírně zlepšila, ale rizikem jsou ceny těch, které jsou navázané na ceny energií a paliv. "Ty mají vliv jednak na náklady staveb, ale hlavně omezují možnosti investorů. V těchto podmínkách je velmi obtížné plánovat rozpočty dlouhodobých projektů," upozornil Michal Jurka, prezident Skanska Central Europe.

Podle Dufka vysoké ceny materiálů a prací nutí firmy i veřejný sektor přehodnocovat dřívější zakázky, čemuž nasvědčuje pokles výkonu v inženýrském stavitelství. Dodal, že se změna ekonomické situace podepisuje i na bytové výstavbě a v posledních měsících se začíná stavět mnohem pomaleji. "A to zejména v hlavním městě a ve středních Čechách, kde se v posledních letech prudce nemovitosti v důsledku slabé nabídky zdražovaly," řekl.

Podle Petera Markoviče, generálního ředitele Xelly (výrobce Ytongu pro ČR a Slovensko), není problém ve výstavbě samotné, ale ve finanční nedostupnosti bydlení kvůli vysokým cenám a drahým hypotékám. Poukázal ale, že se rozjela spousta projektů pozastavených kvůli koronaviru. "Na celý sektor se v posledních třech letech valila řada negativních vlivů – od covidu přes rychle rostoucí ceny vstupů a jiných materiálů, chybějící zaměstnance až po současné rychle rostoucí ceny energií. České stavební firmy se s tím dokázaly vyrovnat a stále mají velmi silný odbyt," řekl.

I Dufek očekává, že stavebnictví má stale šanci na pozitivní obrat. Základním předpokladem podle něj však bude schopnost čerpat peníze z evropských fondů, včetně tzv. fondu obnovy. "Jak se v tomto směru bude Česku dařit, je otázkou," řekl Dufek.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 49 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy