Studie: Podpora tuzemských pobytů může být pro stát i zisková

Podpora tuzemských pobytů může být pro stát finančně neutrální i zisková. Záleží na útratách turistů. Státní příspěvek má smysl, pokud se bude týkat dovolené minimálně na tři noci. Poptávku Čechů po pobytech v České republice je nyní třeba motivovat na podzim a zimu, ale i jaro příštího roku.

Vyplývá to z analytické studie společnosti Economic Impact pro české organizace cestovního ruchu. V ubytovacích zařízeních na horách chybějí letos podle Asociace horských středisek (AHS) kvůli pandemii zahraniční hosté, očekává se i propad zájmu firemní klientely na podzim, uvedla AHS pro ČTK.

Koronavirová krize poskytla podle studie příležitost naučit Čechy po tuzemsku cestovat i mimo sezonu. Stát na příspěvku na pobyt neprodělá v případě, když jedna koruna podpory vygeneruje 2,5 koruny spotřeby. Pokud tedy stát přispěje 3000 korun na třídenní pobyt a turista utratí dalších 7500 korun, z daní stát dostane zpět investované 3000 korun. "Pokud turisté utratí více, což je vysoce pravděpodobné, pak je vynaložení podpory iniciující novou spotřebu pro stát ziskové," vypočítali analytici Economic Impact.

Ministerstvo pro místní rozvoj původně avizovalo, že by poukazy na dovolenou podpořilo cestovní ruch v ČR obecně, nakonec však vytvořilo projekt pouze na pomoc lázeňským zařízením.

Vláda podle ředitele AHS Libora Knota ale některými opatřeními přispěla i ke zlepšení situace v českém turismu bez ohledu na sektory. Většinu služeb zařadila do desetiprocentní sazby DPH, prospěšný je podle něj také program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Zatím bude fungovat do konce srpna, podle Economic Impact by však bylo třeba jeho pokračování minimálně do konce roku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve středu uvedla, že s prodloužením Antiviru do konce roku se počítá a očekává, že ho kabinet schválí po vládních prázdninách, které trvají do 16. srpna. AHS vítá i vládou schválený program COVID ubytování na příspěvek provozovatelům ubytovacích zařízení za období, kdy museli mít kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřeno.

Zahraniční turisté podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové letos navštěvují nejvíce české pohraničí. Přijíždějí ale většinou jen na jednodenní výlety. "Ubytovacích a dalších služeb tak nevyužívají ve stejné míře, jako v předchozích letech. Vedle toho se horské regiony obávají i výrazného propadu zájmu ze strany firemní klientely, která na podzim standardně střídala prázdninové návštěvníky," uvedla.

Uplynulá zimní sezona v horských střediscích v ČR byla co do návštěvnosti nejslabší za posledních šest let. Provozovatelům skiareálů nepřálo počasí, teploty byly nadprůměrně vysoké a kvůli koronaviru museli sezonu předčasně ukončit. Sezona tak byla ve srovnání s tou předchozí o 24 dnů kratší. Letní návštěvnost v horských střediscích v posledních letech rostla zhruba o pět procent. Letos kvůli koronaviru začala se zpožděním. Výpadky tržeb jsou podle Knota tak vysoké, že je nelze nijak kompenzovat. "Bohužel nelze předpovídat vývoj ani na konci letní sezóny, ani na podzim. Další období jsou zcela závislá na vývoji koronavirové situace," uvedl.

Související

Více souvisejících

cestovní ruch Ministerstvo pro místní rozvoj Vláda ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 36 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy