Účtenkovka vydržela 2,5 roku. Provázely ji problémy, teď končí kvůli úsporám

Poslední slosování Účtenkovky se uskuteční 15. dubna. Ministerstvo financí se rozhodlo loterii ukončit v souvislosti s úsporami kvůli boji s novým typem koronaviru.

Ministerstvo financí (MF) pořádalo účtenkovou loterii od 1. října 2017. Slibovalo si od ní větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET (funguje od prosince 2016), jejíž efektivita se tím měla zvýšit. Opozice ale byla k zavedení loterie skeptická.

Zájemci mohli své účtenky registrovat prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Hráč mohl zaregistrovat z jednoho obchodu jednu účtenku denně. Obdobnou loterii zavedlo již dříve Chorvatsko, Slovensko či Slovinsko.

Průměrně se každý měsíc slosování zúčastnilo zhruba 380.000 hráčů s 16 miliony zaregistrovaných účtenek. Nejvíce hráčů vůbec se do projektu zapojilo v listopadu 2017, a to 478.000. Zatím posledního losování letos v březnu se zúčastnilo 311.000 soutěžících, kteří zaregistrovali 13,1 milionu účtenek.

Do října, tedy za dva roky existence loterie, se do ní zapojil téměř milion lidí. "Účtenkovku považujeme vzhledem k počtu hráčů i registrovaných účtenek za úspěšný projekt. Za úspěch považujeme také minimální pokles počtu hráčů, který je v čase nevyhnutelný u každé loterie či obdobné hry ...," řekl Tomáš Weiss z tiskového oddělení MF.

Loni na podzim se ale objevilo podezření, že loterie není regulérní a že se při ní obcházejí pravidla. Některá média totiž v té době informovala o tom, že jeden hráč za měsíc zaregistroval přes 11.000 účtenek a loterii tak mohli ovládnout profesionální hráči. MF následně pravidla loterie pozměnilo. Každý hráč tak od prosince mohl zaregistrovat maximálně 500 účtenek měsíčně.

Server Seznam Zprávy koncem roku uvedl, že MF podezírá dvě firmy ze zneužívání loterie. Na obě proto podalo trestní oznámení. Na podezřelé firmy upozornila finanční správa, která se předtím zaměřila na subjekty, které vystavují účtenky vykazující znaky fiktivních tržeb, zejména velké množství haléřových účtenek.

MF v prosinci uvedlo, že náklady na propagaci účtenkovky za rok 2019 budou zřejmě činit zhruba pět milionů korun. Fixní náklady na loterii firmou Wincor Nixdorf, která provoz zajišťuje, činí ročně 12,4 milionu korun a MF každý rok na výhry vyčlenilo 64,8 milionu.

Slosování loterie bylo na pořadu každý 15. kalendářní den v měsíci. MF od prosince zvýšilo počet možných výher v loterii, a to z 21.025 na 30.215. Celková hodnota výher zůstala ale zachována, změna se týkala především navýšení počtu nejnižší stokorunové výhry. První výhra je milion korun, druhá automobil za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun.

Záměr zrušit účtenkovou loterii kvůli úsporám oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v půlce března. "Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně a raději je dám na roušky," řekla Schillerová České televizi.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Ministerstvo financí Alena Schillerová Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy