V ČR bude poprvé zákaz nedělního prodeje. Dostupnost obchodů si musí lidé ověřit na webu

Dostupnost prodejen v neděli si budou muset lidé předem ověřit na webu. Vláda o nedělích zakázala maloobchodní prodej, otevřeny však mohou být například lékárny, které jsou často součástí obchodních center nebo jiných nákupních celků. Někde již avizují úplné uzavření, jinde ještě není definitivně rozhodnuto.

Lékárny nebudou ani v neděli fungovat například v rámci vlastních budov hypermarketů Globus, uvedla mluvčí společnosti Lutfia Volfová. Až do odvolání zůstane podle informací na webových stránkách o nedělích uzavřené také celé pražské obchodní centrum Palladium. Rovněž OC Letňany označilo na svém webu neděli jako zavírací den.

"V případě pražských center skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy Westfield Chodov, Centra Černý Most a Metropole Zličín, se většina nájemců, pro které platí výjimka z nedělního omezení prodeje, rozhodla své jednotky uzavřít dobrovolně," uvedla mluvčí skupiny Petra Valentová. Všichni nájemci podle ní ale ještě konečné rozhodnutí neoznámili. Pokud by chtěli mít otevřeno, provoz daného centra se uzpůsobí. "V opačném případě budou centra pro veřejnost v neděli 1. listopadu uzavřena a jejich částečný provoz zůstane zachován pouze pro potřeby donáškových služeb," dodala. Informace na webech jednotlivých center jsou podle ní každý den aktualizovány.

Kaufland oslovil provozovatele lékáren ve svých prodejnách, aby byly tyto služby zachovány i v neděli, uvedla mluvčí společnosti Renata Maierl. Po dohodě s Dr. Max a Benu lékárna byla podle ní vybrána konkrétní města, kde budou lékárny v provozu. "Celkem bude v neděli otevřeno zhruba 60 lékáren a otevírací doba bude od 8:00 do 14:00," řekla Maierl.

V neděli mohou být v provozu kromě lékáren i čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích. Zákaz prodeje se dále nevztahuje na obchody ve zdravotnických zařízeních. Stravovací provozy mohou připravovat jídlo s sebou.

Maloobchodní prodej je od 22. října výrazně omezen i ve zbytku týdne. S výjimkou potravin, drogérií, optik, květinářství, galanterií či lékáren, musejí být ostatní prodejny zavřené. Otevřené obchody ale nesmějí fungovat mezi 20:00 a 04:59. Až na výjimky je zakázán také provoz služeb. Opatření platí zatím do 3. listopadu.

Související

Více souvisejících

Obchody Ekonomika Česká republika Dr. Max Kaufland Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 44 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy