Končí "bin Ládinova bankovka", centrální banky eurozóny zastavily emisi

Centrální banky Německa a Rakouska v pátek jako poslední v Evropě přestaly vydávat do oběhu bankovky o nominální hodnotě 500 eur (12.852 Kč). Většina centrálních bank eurozóny emisi ukončila už koncem ledna, Německo a Rakousko ale měly kvůli většímu používání této bankovky výjimku. Pětiseteurové bankovky nadále zůstávají platným platidlem.

Tato bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Na prvních místech zůstává švýcarská bankovka v hodnotě 1000 CHF (22.603 Kč) a brunejská v hodnotě 10.000 BND (169.419 Kč).

V eurozóně se pětiseteurové bankovky podílejí na celkovém počtu eurobankovek v oběhu 2,3 procenta, přičemž nejvíce jsou používané právě v Německu a Rakousku. Naopak největší podíl připadá na padesátieurové bankovky, a to 25 procent.

Důvodem ukončení vydávání bankovek o nejvyšší nominální hodnotě jsou obavy, že je využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz.

V některých kruzích si dokonce vysloužila přezdívku bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufr obsahující 500eurové bankovky v hodnotě jeden milion eur váží pouze 2,2 kilogramu.

Evropská centrální banka podobu eurobankovek mění a vybavuje ochrannými prvky, které znesnadňují jejich padělání. Koncem května vydá nové bankovky o nominální hodnotě 100 a 200 eur s novými bezpečnostními prvky a hologramem s malými symboly eura. Bankovky jsou posledními z nové série. Stejně jako u ostatních nominálních hodnot z této série lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.

Související

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?
Euro, ilustrační fotografie

Česko zatím nestanoví termín přijetí eura, rozhodla vláda

Vláda vzala na vědomí společné doporučení Ministerstva financí a České národní banky prozatím nestanovit termín přijetí společné evropské měny. Doporučení se opírá o zjištění obsažená v dokumentu Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Ten od vstupu ČR do Evropské unie objektivně hodnotí ekonomickou připravenost České republiky k přijetí eura.

Více souvisejících

EUR Euro (měna) Ekonomika eurozóna Německo Rakousko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy