Primark odmítl pomoc britské vlády, propuštěné zaměstnance znovu nepřijme

Irský prodejce levného oblečení Primark odmítl pomoc 30 milionů liber (téměř 893 milionů Kč) od britské vlády za to, že znovu přijme zaměstnance dočasně propuštěné kvůli dopadům koronaviru.

Primark, který působí ve více zemích a chystá se i do Prahy, v březnu kvůli šíření koronaviru v Evropě zavřel obchody, což pro firmu znamenalo výpadek na čistých tržbách asi 650 milionů liber měsíčně, uvedla agentura Reuters.

Po celé Evropě dostalo vládní příspěvek na mzdy asi 68.000 zaměstnanců firmy a Primark uvedl, že bez této pomoci by jich většinu musel trvale propustit. Firma už většinu obchodů znovu otevřela, včetně těch v Británii, kde musela dočasně propustit asi 30.000 zaměstnanců.

"Mohu potvrdit, že Primark nemá v úmyslu využít podpory podle vládního plánu za zachování pracovních míst, o němž informoval ministr financí Rishi Sunak," řekla v neděli mluvčí Primarku. "Naše firma vyjmula své zaměstnance z vládního plánu na podporu zaměstnanosti v Británii a jinde v Evropě v souladu s tím, jak jsme začali znovu otevírat většinu obchodů," dodala.

Primark se podle své mluvčí domnívá, že už není vhodné žádat vládu o peníze na podporu zaměstnanců. Z jejího sdělení ale není jasné, zda si firma i tak dočasně propuštěné zaměstnance ponechá, anebo zda část z nich propustí trvale.

Britská vláda nabídla, že firmám zaplatí 1000 liber za každého dočasně propuštěného zaměstnance, kterého firmy vezmou zpět. V případě Primarku a jeho zaměstnanců v Británii je to oněch asi 30 milionů liber.

V celé Británii bylo kvůli opatřením proti šíření koronaviru dočasně propuštěno zhruba 9,4 milionu zaměstnanců, uvádí BBC. Pokud by všechny firmy chtěly vládní pomoci využít a vzaly by tyto lidi zpět, přišlo by to britský rozpočet - a tedy daňové poplatníky - zhruba na 9,4 miliardy liber (280 miliard Kč).

Primark, jehož vlastníkem je společnost AB Foods, se nyní chystá do Prahy, svůj první obchod plánuje otevřít v budově The Flow Building na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Projektový manažer společnosti Flow East Tomáš Matýsek ČTK minulý týden řekl, že Primark si pronajme všechna tři podlaží určená maloobchodu.

Související

Primark otevřel prodejnu v Brně.

Primark už je na dvou místech v Česku, otevřel prodejnu v Brně

Primark dnes otevřel v obchodním centru Olympia v Brně svou druhou prodejnu v České republice. Otevření předcházela investice v hodnotě více než 220 milionů korun. Nová pobočka o rozloze 3600 m2 nabízí zákazníkům z Moravy výjimečný zážitek z nakupování, který je oblíbený u zákazníků z celého světa.
Primark otevřel první prodejnu v Praze

Primark otevře v Česku druhý obchod ještě letos

Irský oděvní řetězec Primark považuje první rok působení v České republice za úspěšný. Otevření prodejny v centru Prahy představovalo důležitý milník expanze společnosti do střední Evropy. ČTK to dnes řekl oblastní manažer firmy pro region střední a východní Evropy Maciej Podwojski. Dodal, že druhá prodejna v tuzemsku začne fungovat koncem roku v obchodním centru Olympia v Brně.

Více souvisejících

Primark Velká Británie Ekonomika propouštění

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy