Rusko zvětšuje rezervy zlata, jejich hodnota letos stoupla o 42 procent

Zlaté rezervy Ruska za poslední desetiletí stouply více než čtyřnásobně, protože země se snaží rozšířit své rezervy mimo dolarová aktiva. To se v poslední době vyplatilo, protože vysoká poptávka poslala cenu zlata na nejvyšší hodnotu za šest let.

Za poslední rok díky tomu hodnota ruských rezerv zlata stoupla o 42 procent na 109,5 miliardy USD (2,6 bilionu Kč) a zlato má nyní na celkových rezervách země největší podíl od roku 2000, uvedla agentura Bloomberg.

Ruská centrální banka se v posledních několika letech stala největším kupcem zlata, protože ruský prezident Vladimir Putin chce, aby Rusko méně spoléhalo na dolar, když vztahy mezi oběma zeměmi zůstávají napjaté.

Pokud by Rusko potřebovalo sáhnout do svých rezerv zlata, získalo by vysokou cenu. Zlato by mohlo letos zažít nejlepší rok od roku 2010 kvůli americko-čínské obchodní válce, která ohrožuje globální ekonomický růst, a uvolňování měnové politiky centrálními bankami.

Rusko není v hromadění zlata samo. V posledních letech jsou mezi největšími kupci zlata také Čína, Kazachstán a Polsko.

Ruské rezervy zlata nyní činí 2200 tun a ve srovnání s dalšími zeměmi jsou páté nejvyšší. Na celkových rezervách země se zlato nyní podílí 20,7 procenty. V letošním roce zatím podle posledních údajů koupila centrální banka zhruba 106 tun zlata. To je o 19 procent méně než ve stejném období loni, ve srovnání s dalšími zeměmi však Rusko koupilo letos nejvíce zlata.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy