Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. Firma to podle médií dnes oznámila svým zaměstnancům. Následuje tak další západní podniky, které se tímto způsobem rozhodly zareagovat na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.

Z velkých firem to naposledy oznámil fastfoodový řetězec McDonald's. Starbucks už v březnu činnost svých podniků v Rusku pozastavil.

Starbucks v Rusku provozuje 130 restaurací, podrobnosti o finančních dopadech svého rozhodnutí ale nesdělil. Svým téměř dvěma tisícům zaměstnanců v Rusku bude po dobu šesti měsíců dál vyplácet mzdu, aby jim usnadnil hledání jiného zaměstnání.

Všechny restaurace Starbucks v Rusku vlastní a provozuje licenční partner firmy, skupina Alshaya se sídlem v Kuvajtu. Dohromady vytvářejí méně než jedno procento ročních příjmů Starbucksu, uvedl server CNBC.

Jak spotřebitelé, tak investoři tlačí na západní společnosti, jako je právě Starbucks, aby přerušily vztahy s Ruskem, a daly tak najevo nesouhlas s válkou, kterou Rusko zahájilo na Ukrajině. Rozvázání licenčních dohod ale nějakou dobu trvá. Starbucks už 8. března v Rusku pozastavil veškeré obchodní aktivity. Týkalo se to expedice všech produktů Starbucks a dočasně se uzavřely i kavárny.

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's minulý týden oznámil, že prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Tato firma v zemi působila přes 30 let.

Související

Starbucks Coffee

Kavárny Starbucks údajně zvažují odchod z Velké Británie

Americký provozovatel kaváren Starbucks nyní zkoumá možnosti prodeje svých aktivit v Británii, kde čelí stále tvrdší konkurenci a měnícím se zvyklostem zákazníků. Formální proces prodeje ale firma zatím nezahájila, uvedl dnes web zpravodajské televize BBC.
Facebook

Kampaň proti Facebooku sílí. Ať se přidají i evropské firmy, žádají aktivisté

Organizátoři bojkotu reklamy na internetové sociální síti Facebook vyzývají evropské podniky, aby se zapojily do jejich kampaně. Informovala o tom dnes agentura Reuters. K bojkotu reklamy na facebooku ve Spojených státech v červnu vyzvaly tamní skupiny bojující za lidská práva, a to - jak tvrdí - kvůli slabému postupu provozovatele sítě proti nenávistným projevům a falešným zprávám.

Více souvisejících

Starbucks Coffee Rusko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy