Chcete německý důchod? Budete páni...! Jak na to?

Praha - Odpracovat si potřebný počet let a na důchod se přestěhovat do krásné exotické země nebo třeba jen na Slovensko. To je sen mnohých. Ale jde to i opačně - pracovat v různých zemích Evropské unie a pak v Česku pobírat například německý důchod. Informuje o tom TÝDEN.cz

Německo a Rakousko v květnu otevřely brány svého pracovního trhu i pro Čechy. Za prací se tam mohou vydat jak ti, kteří jsou ochotni se přestěhovat, tak lidé, kteří žijí blízko hranic a nečiní jim potíže dojíždět. Pro ty jde také o jedinečnou příležitost, jak v budoucnu získat důchod, který pobírají Němci či Rakušané.Ačkoliv je Evropská unie pro pracovníky otevřená, podmínky, za jakých získat důchod, se v jednotlivých zemích liší. Různí se doba, po kterou je třeba pracovat a platit sociální pojištění, i věk odchodu do důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení má na svém webu vyvěšenou tabulku s těmito údaji, ale ty jsou jen orientační."Česká správa sociálního zabezpečení informace o systémech důchodového pojištění v jiných zemí EU neposkytuje a ani poskytovat nemůže. Vždy je proto třeba, aby se lidé na vznik nároku na důchod ptali přímo u příslušné instituce v zemi, kde pracovali a platili sociální pojištění," řekla pro TÝDEN.cz Alena Fraňková z oddělení komunikace ČSSZ.Důchody z jednotlivých zemí se sčítajíPokud se rozhodnete pracovat pouze v jedné zemi, pak je výpočet důchodu snadný - splníte-li dané podmínky, dostanete důchod jako občané toho státu. Složitější je to u pracovníků, kteří zemí vystřídají víc a v každé pracují po jinou dobu.V takovém případě je třeba vždy platit sociální pojištění v zemi, ve které zaměstnanec zrovna pracuje. Když do ní přijde, musí se odhlásit ze "sociálky" v Česku a přihlásit se třeba u německé, pokud zavítal zrovna tam. Pakliže ho německý pracovní trh přestane kupříkladu po 5 letech bavit, není nic snazšího než se ohlásit z tamního úřadu a přihlásit se na tom, v jaké zemi zaměstnanec "zakotví".Pokud člověk splní příslušný počet let, po který je třeba platit pojištění, aby měl nárok na důchod - v Česku je to v současnosti 28 let - může o penzi zažádat. Požádá si o ni v České republice (nejčastěji se žádá v zemi, v níž dotyčný bydlí) a nároky na důchod z jednotlivých zemích, v nichž pracoval, se mu sčítají.I tady je však třeba dodržet druhou část podmínky - splnit věk odchodu do důchodu. Ten v současnosti v Česku činí 62 let a 4 měsíce pro muže, kteří se narodili v roce 1949. Matky, které vychovaly alespoň jedno dítě, mohou odejít do penze dříve, bezdětné ženy v 60 letech.Stejné jako u sociálního pojištění je to i u zdravotního. Mluvčí VZP Jiří Rod pro TÝDEN.cz potvrdil, že změny u zdravotních pojišťoven je třeba nahlašovat nejpozději do 8 dnů. Rod ale upozorňuje, že v jednotlivých zemích EU se to může lišit a situace je různá zejména u brigádníků nebo au-pair. Proto doporučuje vždy si zjistit informace přímo u příslušných úřadů v konkrétní zemi.

Související

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Více souvisejících

důchody Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy