Google zahájí boj proti dezinformacím. Webům, které šíří konspirace, sebere peníze

Internetový gigant Google od příštího měsíce rozjede boj proti dezinformačním webům, které šíří konspirace o koronaviru. Stránky, které vědomě šíří nepravdy, například o tom, že nový typ koronaviru byl vytvořen uměle nebo že testy na covid-19 poškozují zdraví a umožňují čipování, přijdou o výdělky z reklamy.

Od 18. srpna Google neumožní webům, které vědomě šíří dezinformace, vydělávat skrze své reklamní systémy. Upozornila na to agentura Reuters s odkazem na prohlášení Googlu.

Mezi obsah, na kterém budou zisky z reklam blokovány, patří například vyvrácené konspirační teorie o tom, že koronavirus SARS-CoV-2 byl vytvořen v laboratoři jako biologická zbraň, že ho nechal vyvinout zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, nebo že virus neexistuje.

Google rovněž přitvrdil v otázce reklam týkajících se pandemie. Ty povolil pouze určitým institucím včetně vládních organizací a poskytovatelům zdravotní péče. Záměrem je zastavení obohacování se na současné krizi například prodejem agresivním zdravotnických prostředků.

Google již dříve zakázal reklamy na stránkách se škodlivým obsahem. O příjmy tak připravil například weby proklamující "zázračné léky", podobně zakročil i proti šíření dezinformací o škodlivosti očkování.

Inzerentům také zakáže vytvářet reklamy, které propagují konspirační teorie související s aktuální koronavirovou krizí. Na boj proti dezinformacím věnoval Google už na jaře přes 6,5 milionů dolarů a budou se na něm podílet jak vytvořené algoritmy, tak i zaměstnanci.

K podobným pravidlům firma přistoupila i na své webové platformě YouTube. Tvůrci zde mají ztíženou možnost monetizace v případě, že se jejich videa týkají koronaviru. 

Související

Více souvisejících

Google Boj proti dezinformacím a fake news Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy