Konec celní války? Zástupci Číny a USA budou začátkem října jednat o smíru

Další jednání o obchodu mezi vysokými představiteli Číny a Spojených států se bude konat na počátku října ve Washingtonu. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Termín jednání, jehož cílem je ukončit celní válku mezi oběma zeměmi, ohrožující globální ekonomický růst, byl stanoven na pozdější dobu, než se čekalo, upozornila agentura AP.

Oznámení přišlo po telefonátu mezi čínským vicepremiérem Liou Cheem a americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem.

US stock futures jump on confirmation China and the US agree to trade meeting in October in Washington DC after top level phone call between two sides #markets #stocks #tradewar pic.twitter.com/svG9SHT01e

— Matthew Taylor (@MattCNBC) September 5, 2019

Týmy obchodních vyjednavačů z obou zemí se setkají již v polovině září. Následující měsíc se pak uskuteční jednání na vysoké úrovni. "Obě strany souhlasily, že by měly spolupracovat a podniknout konkrétní kroky k vytvoření dobrých podmínek pro konzultaci," uvedlo čínské ministerstvo.

Mluvčí Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) potvrdil, že Lighthizer a Mnuchin jednali s Liouem. Dodal, že se dohodli na jednání na ministerské úrovni ve Washingtonu, které se má konat v "nadcházejících týdnech".

Washington v neděli začal uplatňovat clo 15 procent na velkou část čínského dovozu. Čína na oplátku zavedla nové clo na americkou ropu. Čína také předložila stížnost na USA u Světové obchodní organizace (WTO).

USA také plánují zvýšit od 1. října clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu Kč), ze současných 25 procent na 30 procent. Americký prezident Donald Trump v úterý varoval, že pokud se obchodní rozhovory protáhnout, bude ve druhém volebním období vůči Pekingu tvrdší. To posílilo obavy trhů, že obchodní spor mezi USA a Čínou vyvolá v USA recesi, upozornila agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké) Ekonomika Steven Mnuchin clo Donald Trump

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy