Toshiba je poprvé po čtyřech letech ve ztrátě, klesá zájem o kopírky a čipy

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba se v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru propadl do provozní ztráty 12,6 miliardy jenů (2,6 miliardy Kč) ze zisku 7,83 miliardy ve stejném období loňského roku. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Ve ztrátě je kvůli poklesu zájmu o elektronické přístroje, kopírky a vybavení na výrobu čipů poprvé po téměř čtyřech letech.

Výsledek za tři měsíce od dubna do června je horší, než 3,43 miliardy jenů, kolik v průměru očekávali analytici v anketě společnosti Refinitiv. Je nicméně v souladu s firemním výhledem z června, který uváděl pro období dubna až září ztrátu mezi deseti a 20 miliardami jenů.

Toshiba vykázala čtvrtletní provozní ztrátu naposledy za období od října do prosince roku 2016. Tehdy musela pokrývat finanční výpadek způsobený bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Tržby se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o 26,2 procenta na 599,8 miliardy jenů. Firma nicméně ponechala beze změny svůj roční výhled, v němž počítá se ziskem 110 miliard jenů, což je o 15,7 procenta méně než v předchozím finančním roce. Podle agentury Reuters nemusí výhled snižovat díky svým podnikům veřejné infrastruktury, které jsou relativně odolné vůči globálnímu ekonomickému propadu.

Související

Americký dolar (USD)

Toshiba dokončila prodej čipové divize za 18 miliard dolarů

Tokio - Japonský elektrotechnický koncern Toshiba dokončil prodej své čipové divize konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital za 18 miliard dolarů (zhruba 400 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Toshiba byla loni nucena nabídnout čipovou divizi k prodeji, aby získala peníze na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.
Ilustrační foto

Toshiba urovnala spor s Western Digital, prodá čipovou divizi

Tokio - Toshiba bude moci prodat za 18 miliard dolarů (asi 393 miliard Kč) svou čipovou divizi. Po právních sporech se na tom dohodla s americkým partnerem Western Digital. Akcie japonské firmy dnes na burze v Tokiu zpevnily o 1,96 procenta na 312 jenů.

Více souvisejících

Toshiba Ekonomika Japonsko

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy