Zisk firmy Dell prudce stoupl, poptávka po počítačích v době epidemie roste

Americké počítačové společnosti Dell Technologies vzrostl ve fiskálním třetím čtvrtletí čistý zisk na 832 milionů USD (18,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 499 milionů USD. Výsledky podpořila poptávka po stolních počítačích a noteboocích kvůli práci a studiu z domova způsobená pandemií. Oznámila to společnost v noci na dnešek.

Celkové výnosy Dell stouply za tři měsíce do konce října o téměř tři procenta na 23,48 miliardy USD. Analytici čekali naopak pokles o 4,4 procenta na 21,85 miliardy USD.

With innovative technologies and a diversified portfolio, we’re supporting meaningful growth and delivering long-term value for shareholders and customers. Full $Dell Q3 results ➡️ https://t.co/M7xmUzzKe8 pic.twitter.com/u5Fdk1oQgN

— Dell Technologies (@DellTech) November 24, 2020

Výnosy divize klientských řešení, která zahrnuje počítače, notebooky a tablety, se zvýšily o osm procent na 12,29 miliardy USD. Výnosy z datových center však klesly o čtyři procenta na 8,02 miliardy USD. Výnosy softwarové divize se zvýšily o osm procent na 2,29 miliardy USD. Dell plánuje oddělení svého podílu 81 procent v softwarové divizi, aby tak získal peníze na snížení dluhu.

Také v aktuálním čtvrtletí čeká Dell další zlepšení výnosů díky poptávce po počítačích. Podle odhadu společnosti se mají zvýšit o tři až čtyři procenta na 24,18 až 24,42 miliardy USD. Analytici v průměru počítají s výnosy jen 23,09 miliardy USD.

Dell dodal, že útraty spotřebitelů a firem za notebooky rostou tempem, které nezažil za více než desetiletí. Podle analytické firmy IDC globální dodávky počítačů stouply ve třetím čtvrtletí meziročně o 14,6 procenta na 81,3 milionu kusů, napsala agentura Reuters.

Související

Ilustrační foto

Výrobce počítačů Lenovo těží z pandemie, zisk vzrostl o 53 procent

Čínská společnost Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk o 53 procent na 310 milionů dolarů (7,2 miliardy Kč). Firma dnes také uvedla, že nadále těží z rozmachu práce z domova, který je důsledkem pandemie nemoci covid-19.
Minecraft

Celá rodina teď může hrát legendární hru Minecraft

Minecraft je legendární hra, kterou znají školáci i jejich rodiče. Díky 200 milionům prodaných kopií se stala dokonce nejprodávanější hrou na světě. A právě v době koronavirové krize si získala ještě více příznivců. Navázat na tento fenomén se rozhodla společnost Dell Technologies, která spouští výzvu ve hře Minecraft se zaměřením na rodiny. Cílem výzvy je mimo jiné propojit často oddělené světy různých generací v rodině. Stačí se zapojit do jedné ze čtyř výzev a hrací postup natočit. První výzva odstartovala 3. června 2020.

Více souvisejících

Dell počítače Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy