Česko zvolilo film nominovaný na Oscara. O cenu budou bojovat Mádlovy Vlny

O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. 

Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci "bratrské pomoci" okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

RECENZE: Okupace jako špionážní thriller. Vlny heroizují odvahu Československého rozhlasu Martin Hofmann ve filmu Vlny.

Hlasování akademiků o kandidáta na Oscara probíhalo od 30. srpna do 8. září a akademici vybírali ze 13 českých celovečerních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Vlny se v hlasování umístily snímky Amerikánka a Mord.

Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 2. března 2025. Oscarový shortlist výběru 15 zahraničních filmů Akademie zveřejní 17. prosince letošního roku. Nominace pak budou oznámeny 17. ledna 2025.

Jiří Mádl ve svém zatím nejambicióznějším filmu odtajňuje skutečné dobové události v uhrančivém špionážním thrilleru o důležitosti rodiny, o boji za svobodu a o jedné nahrávce, která může změnit běh dějin. V době pražského jara se mezi tehdejší žurnalistické ikony v proslulé Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu vedené Milanem Weinerem dostává mladík Tomáš, který se po ztrátě rodičů stará o svého nezletilého bratra. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Tomáš se ocitne před složitým rozhodnutím, zda ohrozit svého bratra, nebo ztratit vlastní tvář a morálku. Hlavní roli režisér svěřil Vojtěchu Vodochodskému, dále se ve snímku představí Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová nebo Marika Šoposká. Jiří Mádl na filmu pracoval přes deset let.

Právě se přehrává: Vlny - trailer

Vlny - trailer Video: YouTube

Jiří Mádl debutoval jako režisér a scenárista filmem Pojedeme k moři, který si vysloužil tři nominace na Českého lva a získal řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho druhým celovečerním filmem je snímek Na střeše, jenž získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu i Cenu diváků na MFF Karlovy Vary a byl nominován na Českého lva v 7 kategoriích. Jako herec se před kamerou poprvé objevil ve filmu Snowboarďáci v roce 2004. Dále ztvárnil například role ve filmech Michaely Pavlátové Děti noci, Bohdana Slámy Čtyři slunce či Vlk z Královských Vinohrad Jana Němce. Za roli ve filmu Modelář Petra Zelenky získal Českého lva. Jiří Mádl si zahrál i v řadě zahraničních produkcí, například ve filmu Hra Alejandra Fernándeze Almendrase, Die Ermittlung Rolfa Petera Kahla nebo Charlotte, eine von uns Rolanda Colly.

V loňském roce vybrali akademici jako kandidáta na Oscara za Českou republiku film režiséra Tomáše Mašína Bratři. Ikonickou zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český film: Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja (1996) Jana Svěráka. Šestice dalších filmů se pak probojovala do nominačního výběru: Lásky jedné plavovlásky (1966) a Hoří má panenko Miloše Formana (1968), Vesničko má středisková Jiřího Menzela (1986), Obecná škola Jana Svěráka (1991), Musíme si pomáhat Jana Hřebejka (2000) a naposledy Želary Ondřeje Trojana (2003). Do oscarového shortlistu byl v roce 2019 vybrán film Václava Marhoula Nabarvené ptáče a o dva roky později snímek Agnieszky Holland Šarlatán.

Související

Předávání filmových cen Oscar Komentář

Nolan s Oppenheimerem se na důstojných a nepřekvapivých Oscarech konečně dočkal

Americké Los Angeles pohostilo 96. ročník předávání Oscarů. Dle očekávání bodoval komorní i opulentní Oppenheimer, extravagantní i humanističtí Chudáčci a mrazivá Zóna zájmu. Celý večer byl příjemnou ukázkou, jak udělat důstojný a vkusný ceremoniál, s jen občasným zadrhnutím. A nebylo k tomu potřeba ani dvojice režisérů v sombréru či nejapné okřikování oceněné, jak ukázali organizátoři Českých lvů. 

Více souvisejících

filmové ceny oscar Vlny (film) Jiří Mádl filmy ČFTA

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sahra Wagenknechtová

Konec jistot v německé politice. Po AfD jsou na vzestupu i komunisté

Německé regionální volby ukázaly vyjma dobrých výsledků krajně pravicové AfD i vzestup jiné strany – komunistické. Z výsledku je patrný nárust voličů extremistických stran. Německé titulky hlásaly „Konec jistot v politice“, či „Vítejte v populistické éře“.  Vítězství těchto stran může mít vliv i na německou podporu Ukrajině – již nyní si strany přátelské Rusku vynucují jiné jednání s Kremlem.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

včera

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

včera

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

včera

včera

včera

včera

včera

Ještě nenastal čas vyčíslovat škody způsobené povodněmi, řekl Fiala. Určil priority pro nacházející dny

Premiér Petr Fiala uvedl, že ještě nenastal čas vyčíslovat škody způsobené povodněmi. V současnosti je prioritou zajistit základní potřeby obyvatel postižených oblastí a další pomoc bude řešena později. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy