KVIFF 2023: Cenu prezidenta festivalu převzal Ewan McGregor

Dnes přijal skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor ocenění od Jiřího Bartošky a to Cenu prezidenta na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. McGregor, který se proslavil celosvětově díky filmu Trainspotting, poté společně se svou dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou, uvedl jejich společný film Druhá šance.

"Myslím, že mám velké štěstí, že mohu být hercem, mám rád to, co dělám," uvedl McGregor, a poté na jeviště pozval také svoji dceru Claru."Je to jako sen, být tady," řekla Clara McGregorová.

V průběhu 90. let začal McGregor svou hereckou kariéru, získávaje první role v televizních seriálech a spolupracujíc s významným režisérem Dannym Boylem. Jeho výkon v černé komedii Mělký hrob byl oceněn Empire Awardem pro nejlepšího britského herce. Významným mezníkem ve své kariéře se stala spolupráce s Boylem na filmu Trainspotting z roku 1996, který se stal mezinárodní senzací. Tato adaptace románu Irwina Welshe se stala druhým nejúspěšnějším britským filmem v historii.

McGregor se poté představil ve světě hollywoodských filmů jako Obi-Wan Kenobi ve Hvězdných válkách od George Lucase. Následně spolupracoval s režisérem Ridley Scottem na válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen a s Bazem Luhrmannem na muzikálu Moulin Rouge! Tento film získal dva Oscary a McGregor sám byl oceněn Evropskou filmovou cenou za přínos světovému filmu a získal svou první nominaci na Zlatý glóbus.

V příběhu Druhá šance se otec a jeho dvacetiletá dcera, kteří od sebe byli dlouho odloučeni, vydávají na cestu ze San Diega do Nového Mexika. Po letech k sobě hledají vztah skrze dívčiny problémy se závislostí. S každým překonaným kilometrem v dramatu plným jemného humoru a rodičovské lásky zjišťují, že mají mnoho společného.Herecké umění Ewana McGregora postupně vyhledávali další slavní režiséři jako Tim Burton, Michael Bay, Marc Forster nebo Woody Allen a pokračovala jeho spolupráce s Georgem Lucasem.

V roce 2016 debutoval McGregor jako režisér, když na plátno převedl knihu Philipa Rotha Americká idyla a zároveň vytvořil hlavní roli. Rok na to se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem, aby ve snímku T2 Trainspotting oživili osudy hrdinů kultovního filmu po 20 letech. V současné době Ewan McGregor natáčí historickou minisérii Gentlemen in Moscow, kterou rovněž produkuje.

Cenu prezidenta festivalu letos při zahájení festivalu obdržela také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová. Na konci festivalu ji převezmou Daniela Kolářová a americká herečka Robin Wrightová.

Hrdina Hvězdných válek je ve Varech. Ewan McGregor přiletěl za dcerou

Za svojí dcerou Clarou McGregor, přiletěla do Karlových Varů další hvězda světového jména. Hostem 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor.

Ewan McGregor patří k mimořádným hereckým osobnostem současnosti. Jeho bohatá filmografie je příkladem jedinečného spojení tradic ostrovního herectví s košatostí hollywoodské produkce.

Diváci ho mohou mimo jiné pamatovat z filmů Hvězdné války: Epizoda I - Skrytá hrozba, Černý jestřáb sestřelen, Moulin Rouge!, Hvězdné války: Epizoda II – Klony útočí.

Držitel Zlatého Glóbu, ceny Emmy, dvou Evropských filmových cen a řady dalších ocenění
převezme Cenu prezidenta MFF KV a představí nový snímek Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder), v němž si zahrál společně se svou dcerou Clarou.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Ewan McGregor Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy