Intriky v Louvru semlely mocnou královnu. V žilách jí kolovala i česká krev

V roce 1600 se Marie Medicejská stala manželkou francouzského krále Jindřicha IV. Navarrského. Toskánskou ženu prý Francouzi označovali jako „tlustou bankéřku“. Královnou Francie byla korunována až po dlouhých deseti letech od svatby. Nakonec doplatila na intriky v Louvru.

Marie Medicejská se narodila dne 26. dubna roku 1575 ve Florencii toskánskému velkovévodovi Františkovi I. Medicejskému a jeho ženě, rakouské arcivévodkyni a toskánské velkovévodkyni Johaně Habsburské. Pocházela tak ze dvou významných rodů. Její matka byla nejmladší dcerou císaře Ferdinanda I. a Anny Jagellonské – tato česká královna byla tedy Mariinou babičkou. Protože však Anna Jagellonská zemřela při porodu dcery Johany (tedy matky Marie), Marie svou babičku nemohla ani nikdy poznat.

Matce Marie Medicejské, Johaně Habsburské, se dostalo kvalitního vzdělání (domluvila se například pěti jazyky), což Medicejští velmi oceňovali. Johana Habsburská nebyla v manželství s Františkem I. Medicejským prý moc šťastná. Toskánský velkovévoda byl nejenom nenapravitelný sukničkář, ale také si své manželky vůbec nevážil. Johana Habsburská zemřela při porodu, když jí bylo pouhých jednatřicet let. Malá, teprve tříletá Marie, tak ztratila svou matku.

Po předčasné smrti své matky byla Marie odloučena také od svého otce, který si vzal za ženu jednu ze svých milenek. Většinu svého dětství prožila Marie Medicejská v přepychovém paláci Pitti ve Florencii. Zde také získala vzdělání – učila se jazykům (paradoxně však ne francouzštině, kterou by později jistě využila), hudbě a umění. Zálibu našla především v malířství, sama vytvořila několik obrazů. Když bylo Marii čtrnáct let, údajně jí měla jedna jeptiška předpovědět, že jednou usedne na francouzský trůn.

Dne 5. října roku 1600 se opravdu ve Florencii stala manželkou francouzského krále Jindřicha IV. Navarrského. Jindřich si sice původně chtěl vzít svou dlouholetou milenku Gabriellu d’Estrées, se kterou už měl dokonce tři potomky, ovšem tato žena za velmi zvláštních okolností zemřela, a tak si francouzský král za svou ženu nakonec vybral Marii Medicejskou.

A nevybral si Marii náhodou. Jindřich IV. Navarrský totiž tehdy dlužil jistý finanční obnos strýci Marie Medicejské – toskánskému vévodovi Ferdinandovi. Marii bylo v době sňatku pětadvacet let. Protože byla silnější postavy, začali jí Francouzi posměšně přezdívat „tlustá bankéřka“. Této přezdívky se Marie už nezbavila, protože časem ještě nabrala nějaká ta kila během celkem šesti těhotenství. Sňatek bychom dnes mohli nazvat spíše obchodní záležitostí, a proto se není čemu divit, že manželé spolu nebyli zrovna šťastní. Jindřich IV. Navarrský měl stále několik milenek, což Marie Medicejská velmi těžce snášela.

Velmi dlouho trvalo – celých deset let – než byla Marie Medicejská korunována francouzskou královnou. Ke korunovaci došlo až ve chvíli, kdy měl francouzský král odjet do války. Tak panovník zabránil nebezpečí, že by se v případě jeho úmrtí ocitla Francie bez krále. Ve válce sice Jindřich IV. Navarrský nepadl, ovšem v roce 1610 (tedy ve stejném roce, kdy se Marie stala francouzskou královnou) ho zabil muž jménem Ravaillac. Jeho nástupcem na francouzský trůn byl jeho teprve devítiletý syn Ludvík. Za něj vládla fakticky jeho matka Marie Medicejská. Údajně se svým synem neměla moc dobrý vztah – byla vůči němu chladná a odměřená, podceňovala jeho schopnosti.

Zatímco Marie Medicejská působila jako regentka, moc ve Francii měl fakticky v rukou kardinál Richelieu, kterému začal její syn Ludvík později velmi důvěřovat. A to byl začátek jejího konce. Navíc k sobě Marie do Paříže pozvala a prakticky nastěhovala své přátele z Florencie – Leonoru Galigai s manželem Concinim. Nejenom, že je zde nechala žít v bohatství a přepychu, ale také jim udělila některé tituly. Také se snažila zbavit kardinála moci. Tak si proti sobě poštvala jeho i  syna Ludvíka. Marie Medicejská byla nakonec poslána do vyhnanství. Na trůn zatím usedl její syn jako král Ludvík XIII., i když za něj prakticky rozhodoval právě kardinál Richelieu.

Marie Medicejská sice podnikla ve vyhnanství jisté snahy o zbavení moci nenáviděného kardinála, ovšem neúspěšně. Nikdy už také nenapravila své vztahy se synem Ludvíkem. A do Francie se už také nevrátila. Nejprve žila v Nizozemí, poté v Anglii a dne 3. července roku 1642 zemřela v Kolíně nad Rýnem.

Marie Medicejská Ludvík XIII. Richelieu Paříž historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy