Gerrard uvažuje nad nabídkou polské reprezentace. Portugalsko nově povede Martínez, Deschamps zůstává

Po skončení loňského světového šampionátu v Kataru řada národních týmů ukončilo se svými dosavadními trenéry spolupráci. Mezi nimi patří například i Polsko, které tak hledá nástupce Czeslawa Michniewicze. A mohlo by to být jméno naprosto nečekané. 

Nabídku od polského fotbalového svazu totiž dostal bývalý anglický reprezentant, jenž jako kouč v minulosti vedl Glasgsow Rangers a Aston Villu a pokud by se opravdu stal koučem polského národního týmu, znamenalo by to, že by jeho prvním soutěžním zápasem v nové funkci byl duel proti Česku v rámci kvalifikace na Euro 2024. Změna na trenérském postu nastala v předešlých dnech už v Portugalsku, kde Fernanda Santose po světovém šampionátu v Kataru nahradil ještě nedávný kouč Belgie Roberto Martínez. To Francie k žádné změně nepřistoupila, jelikož k tomu neměli po stříbru v Kataru důvod. Až do roku 2026 bude galské kohouty nadále trénovat Didier Deschamps.

Jakkoli si polská reprezentace, nakonec kouči Michniewiczovi nestačila dobře předvedená hra ve skupině a po konci v osmifinále, kde nestačili na Francii (1:3). Jeho nástupce bude mít za úkol dostat na mistrovství Evropy v Německu 2024. A právě na začátku kvalifikace na tento fotbalový svátek se Polsko střetne s Českem.

A pokud by se stal novým polským trenérem Steven Gerrard, šlo by skutečně o třaskavý zápas, jelikož si Gerrard v Česku nadělal mnoho nepřátel kvůli jeho postoji v kauze mezi Glasgow Rangers, který tehdy trénoval a pražskou Slavií. Připomeňme, že šlo o údajný rasismus ze strany slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči finskému záložníkovi tmavé pleti Glenu Kamarovi. Kromě toho také zlehčoval brutální zákrok Kemara Roofea kopačkou do obličeje gólmana Ondřeje Koláře. Po zápase pak jen přihlížel údajnému napadení Ondřeje Kúdely ze strany Glena Kamary. V utkání se Spartou pak obvinil dětské sparťanské fanoušky taktéž z rasismu.

Podle polských médií tedy Gerrard nabídku dostal a zvažuje jí. „Do konce týdne by měl Steven Gerrard odpovědět Polskému fotbalovému svazu. Pak bude jasné, zda se jednání o jeho nástupu k národnímu týmu posunou do další fáze," řekl k tomu jeden z polských novinářů Tomasz Wlodarczyk.

Martínez se z Belgie stěhuje do Portugalska. Bude počítat s Ronaldem nebo bez něj?

Po šesti letech v belgické reprezentaci, se kterou na MS 2018 dokázal získat bronz, mění své působiště kouč Roberto Marrtínez. To především proto, že s Belgií nepotvrdil roli černého koně turnaje v Kataru a nepotvrdil tak slova o belgické zlaté generaci. S Belgií totiž překvapivě v Kataru nepostoupil ani ze skupiny.

Nově tak Martínez nahrazuje Fernanda Santose v portugalské reprezentaci, které se nepodařil kýžený postup až do finále MS a skončila již ve čtvrtfinále s Marokem. Pro španělského stratéga, jenž na klubové úrovni v minulosti vedl třeba Everton, Wigan či Swansea, bude tak hlavním úkolem v novém působišti najít novou roli pro Cristiana Ronalda, který se během šampionátu v Kataru stal postupem času náhradníkem a na klubové úrovni ho pak v Evropě nikdo nechtěl a odešel do saúdskoarabského an-Nasr. Je však otázkou, zda vzhledem ke svému věku bude Ronaldo nadále reprezentovat svou zemi.

Deschamps dostal ve Francii důvěru až do roku 2026

K žádnému překvapení po mistrovství světa v Kataru nedošlo na trenérské lavičce francouzského národního týmu. Tam nadále bude jako hlavní trenér působit Didier Deschamps, jenž Francii dovedl nejprve v roce 2018 ke světovému zlatu a v roce 2022 pak ke stříbru, když ve finále jeho tým nestačil na Argentinu.

Dodejme, že Deschamps je na lavičce Francie už od roku 2012 a od té si připsal řadu úspěchu jako například účast ve finále Eura 2016 a také triumf v Lize národů 2021. V poslední době se pak spekulovalo jako o možném novém trenérovi Francie o Zinedinu Zidanem.

Související

Premier League

Covid sužuje Premier League. Kvůli němu bude Aston Ville chybět trenér Gerrard

Koronavirus se rychle šíří momentálně nejen v zámoří, kde se tak odkládají další a další zápasy kandsko-americké hokejové NHL, ale i na britských ostrovech, kde zase pro změnu dělá problémy fotbalu. I v anglické Premier League se momentálně kvůli nákaze odkládají zápasy a kvůli nemoci bude například nyní chybět fotbalistům Aston Villy jejich trenér Steven Gerrard.
AC Sparta Praha

Kontaktovali jsme UEFA, říká kouč Gerrard. Neurážejte naše děti, zní ze Sparty

Po půlroce se střetl Glasgow Rangers s dalším pražským klubem v rámci Evropské ligy, po Slavii to byla tentokrát Sparta. A ani na tento duel nebude v růžovém vzpomínat záložník skotského klubu Glen Kamara. Zatímco na jaře díky němu odstartovala známá rasistická kauza, kdy měl podle tvrzení hráčů Rangers rasisticky urazit právě Kamaru Ondřej Kúdela, jenž pak v soutěžích UEFA kvůli tomu nemohl nastoupit do deseti zápasů, nyní se přetřásá bučení na Glena Kamaru ze strany sparťanských a to převážně dětských fanoušků. Ty hned po čtvrtečním duelu obvini z rasismu právník zástupující Glena Kamaru a zároveň aktivista Aamer Anwar. Pro britskou televizní stanici Sky se pak v pátek nechal kouč Rangers Steven Gerrad slyšet, že klub už kvůli bučení dětí kontaktoval Evropskou fotbalovou unii UEFA. Mezitím sparťanský klub vydal prohlášení, aby ze strany skotského klubu přestalo urážení českých dětí.

Více souvisejících

Steven Gerrard (fotbalista) Didier Deschamps (fotbalista a trenér)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy