Šéf světového hokeje Fasel se nakazil koronavirem. Přitom měl jednat s Lukašenkem

Tento týden mělo padnout rozhodnutí o tom, jak to bude s nadcházejícím světovým šampionátem v hokeji, jež se má podle původních plánů uskutečnit vedle Lotyšska, také v Bělorusku. Jak známo, situace ve společnosti tam není po letošních srpnových prezidentských volbách, které již po šesté za sebou vyhrál autoritářský vůdce Alexander Lukašenko, nijak ideální, prakticky od voleb se tam demonstruje a represivní složky zadržují běloruské občany i novináře. Šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel měl právě kvůli tomu v úterý jednat se samotným Lukašenkem o příštím hokejovém MS, nakonec ale k tomu pro zatím nedojde, neboť se švýcarský funkcionář nakazil koronavirem a musí tak do izolace.

„Spolu s Horstem Lichtnerem jsme měli v plánu v úterý odcestovat do Minsku, abychom s běloruským prezidentem prodiskutovali nejen otázky bezpečnosti, která ovlivňuje přípravu turnaje," uvedla v útením prohlášení k aktuálnísituace samotná IIHF. Připomněla tak, že vedle Fasela měl do Běloruska odletět na jednání i generální sekretář IIHF Horst Lichtner. A i on spolu s Faselem mají pozitivní test na covid-19.

Vedle aktuální politické a společenské situace v Bělorusku, kde je neklidná od srpnových prezidentských voleb, se mělo jednání mezi představiteli IIHF a běloruského státu točit i kolem šéfa běloruského hokejového svazu Dmitrije Baskova. Právě ten je totiž podezřelý z toho, že se měl podílet na vraždě jednoho z opozičních aktivistů. „I tohle jsme chtěli probrat, stejně jako současnou covidovou situaci v zemi a rovněž kroky k zajištění, že turnaj bude moct být uspořádán bezpečně a ve spolupráci se spolupořadatelem Lotyšskem," uvedl dále Fasel.

Jen krátce po srpnových běloruských prezidentských volbách se nechal slyšet lotyšský premiér Krišjánis Kariňš, že si společné pořádání takovéto akce s Běloruskem neumí v této době představit a mluvil také o tom, že by hokejový svátek v příštím roce dokázalo Lotyšsko uspořádat samo. Nedávno se však objevila informace o tom, že IIHF uvažuje, že by lotyšská Riga mohla nově šampionát pořádat spolus Moskvou místo Minsku.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že v pondělí rozhodl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o tom, že samotnému Lukašenkovi, který je mimo jiné už 23 let také šéfem běloruského olympijského výboru, zakázal účast na olymipjských hrách. Vedle toho MOV ještě vyzvalo další mezinárodní sportovní organizace, aby nepořádala žádné akce právě v Bělorusku.

Kvůli Faselově nákaze se pak nebude tento týden v pátek usuktečnit ani páteční mítink zátupců členů IIHF, jenž byl taktéž odložen na neurčito.

„IIHF je nadále odhodlána usilovat o to, aby turnaje naplánované na sezonu 2020/21 mohly probíhat v bezpečném prostředí. Budeme pokračovat v práci s organizačními výbory všech naplánovaných turnajů a v komunikaci s našimi členy," zakončil Fasel své prohlášení s tím, že o tom, jak budou pokračovat jednání o příštím hokejovém MS, dá vědět veřejnosti později.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 3 minutami

před 5 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy