Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Stejně jako v semifinále proti Kanadě, tak i v boji o bronz proti dalšímu zámořskému soupeři, tedy Spojeným státům americkým, nad favoritem zápasu Lotyši hned dvakrát vedli. Skóre otevřel již po osmi minutách hry Richards Bukarts, vedení však vydrželo pouze dvě minuty, když se o vyrovnání postaral Grimaldi. Ještě v první třetině se ale dostali zpátky do vedení Lotyši, když se trefil z dorážky a po dobré orientaci v brankovišti Jaks. Zatímco ten tehdy zažíval radostné okamžiky, za chvilku mu do skoku nebylo, když ho trefil kotouč do obličeje, tekla mu krev z úst a musel být ošetřován. Do zápasu se ale vrátil, ovšem nadále to od protihráčů schytával. Gólová první třetina však byla zakončena druhou americkou přesnou trefou, kterou si připsal opět Grimaldi v přesilové hře. 

Prostřední část branky naopak nenabídla a na další rozvlnění jakékoli sítě se tak čekalo až do 47. minuty. Tehdy Američané šli poprvé v utkání do vedení, když se trefil Coronato. Ovšem o vítěznou rozdílnou branku se nejednalo, jelikož součástí lotyšského celku byl Rubins. Ten se nejprve pět minut před koncem postaral o vyrovnání, aby pak v následném prodloužení, 82 vteřin po jeho zahájení, zaznamenal svou další životní trefu a rozhodně nejslavnější lotyšský gól v historii. Zařídil tím totiž první cenný kov pro svou zemi. 

"Je to neuvěřitelné. Máme bronz, který je jako zlato. Je to skvělý pocit, je to splněný sen. Věřili jsme si navzájem a hráli jsme pro fanoušky," nechal se pak slyšet po zápase jeden z lotyšských hrdinů tohoto MS Ločmelis, jenž tak připomněl neuvěřitelnou podporu celého národa, který kdyby mohl, přiletěl by celý do finského Tampere. 

To Američané hledali příčiny neúspěchu poté, co nezvládli po semifinálovém duelu s Německem další zápas. "Nedokázali jsme udržet vedení proti Německu ani proti Lotyšsku. Jde to za námi," věděl třeba jeden z amerických beků Nick Perbix. 

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – o 3. místo (28.5.2023):

USA – Lotyšsko 3:4 v prodl. (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1) 
Branky a nahrávky: 10. Grimaldi (Perunovich, Bjork), 20. Grimaldi (Perunovich, Coronato), 47. Coronato (Samberg, O'Connor) - 8. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, M. Dzierkals), 17. Jaks (Rihards Bukarts), 55. Rubins (Ločmelis, Rihards Bukarts), 62. Rubins (Daugavinš, Jaks). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sewell (Brit.) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 11 033 

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell - Bjork. Trenér: D. Quinn 

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - M. Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Keninš. Trenér: Vitolinš 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 19 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy