Šance z první půle neproměnili, pak přišla křeč. Až díky Součkově penaltě Češi udolali Faeřany 1:0

V neděli čeští fotbaloví reprezentanti rozhodně nechtěli zopakovat ostudný výkon v Albánii, proto duel s Faerskými ostrovy hraný v Plzni začal daleko lépe, než jak ten předešlý v Tiraně skončil. Jenže ačkoli měli svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého kupu šancí v prvním poločase, vytěžili z toho maximálně dvě trefy do tyče bez kýženého úspěchu. Druhý poločas byl z české strany viditelně horší, jako by se do hlav a na kopačky českých hráčů vetřela nervozita. Nakonec je spasila až penalta čtvrthodiny před koncem proměněná kapitánem Tomášem Součkem.

Oproti zápasu v Albánii nastoupili Češi se čtyřmi obránci a nebyla to jediná změna. Ta nejviditelnější ale byla ve výkonu. Češi totiž mohli jít do vedení klidně už po čtyřech minutách hry, kdyby ale tehdy Michal Sadílek svou technickou střelu zpoza vápna nenamířil do tyče. Následně se snažil o otevření skóre Douděra, ale jeho tečovaná střela pro změnu skončila vedle. Ve 14. minutě byl blízko k brance tentokrát Lingr, jehož hlavičku ale bravurně vytáhl gólman Lamhauge.

Šancí měli Češi v první půli moře, ale efektivita se vytratila. Deset minut před koncem prvního dějství trefili domácí další tyč, a to po přímém kopu, ze kterého zakončoval Hložek. Ten se dostal do příležitosti i krátce před odchodem do kabin, ovšem jeho akrobatické zakončení skončilo nad brankou.

Přestože po návratu na hřiště Češi pokračovali v nastaveném tlaku, postupem času se nebezpečnost jejich akcí vytrácela. Nervozita byla čím dál viditelnější a kouč Šilhavý to nikterak nezměnil ani dvojím střídáním. Po jedné z mnoha snah o dostání se do zakončení se v 76. minutě dotkl rukou ve skluzu bránící Faerö a byla tak nařízena penalta. K ní se postavil následně kapitán Souček a ten ji proměnil, 1:0 pro Česko.

Držitelé zatím jediného bodu v kvalifikační skupině E Faeřani mohli klidně přidat k dosavadnímu zisku další bod, kdyby v 80. minutě využil Vatnhamar podklouznutí Provoda a nenarazil na blokujícího Holeše. Nakonec se hubený náskok udržel a podeváté v řadě tak mohli Češi slavit vítězství nad Faerskými ostrovy. I když se tentokrát asi na něj nadřeli nejvíce.

"Myslím, že první poločas byl z naší strany výborný až na zakončení. Měli jsme pět vyložených šancí a soupeře jsme pomalu nepustili k míči. Chyběl tomu jen gól. V druhém poločase jsem na hráčích viděl, že jak moc chtěli, o to více kazili. Neřešili situace klidně. Naštěstí nás zachránil pokutový kop. Přiznávám, že jsme si všichni oddychli, že jsme udělali povinné tři body," nechal se po zápase slyšet kouč Šilhavý, o jehož budoucnosti u národního týmu se začalo čím dál více mluvit nejen ve veřejném prostoru, ale i v rámci fotbalové veřejnosti.

"Prvních 35 minut se dělo to, co jsme od českého mužstva očekávali. Víme, že Češi začínají intenzivně, náporem, což první polovina potvrdila. Ve druhém poločase jsme se zvedli. Viděli jsme, že se Češi dostávají pod tlak, že začínají být nervózní. Po 70. minutě se stalo to, co se stalo, podobně jako při našem zápase v Polsku přišla v podobném čase penalta. Měli jsme pak ještě pár dobrých brejků, ale musím uznat, že česká výhra je zasloužená. Jsem však hrdý na tým, jak dlouho odolával. Samozřejmě víme, že to stoprocentně byla ruka. Také je třeba rozebrat, co vlastně ruka je a co se píská. Hráč klouzal a balon ho trefil do ruky, když byl v pohybu," zhodnotil duel švédský stratég hostů Hakan Ericson.

Konečný výsledek zápasu kvalifikace na Euro 2024 (15.10.2023):

Česko – Faerské ostrovy 1:0 (0:0)
Branka:
76. Souček (z pen.) Rozhodčí: Saggi – Jensen, Olav Dale (všichni Nor.) – Ruperti (video, Niz.). ŽK: Lingr, Černý, Masopust – Lamhauge, Nattestad, Hendriksson Olsen, Faerö. Diváci: 9115

Česko: Mandous – Douděra (77. Masopust), Holeš, Ladislav Krejčí II, Jurásek (57. Provod) – Souček, M. Sadílek – Černý (77. Jurečka), Lingr (90.+1 Brabec), Hložek – Čvančara (56. Kuchta). Trenér: Šilhavý

Faerské ostrovy: Lamhauge – Jönsen, A. Edmundsson, Faerö, Nattestad, Davidsen – S. Vatnhamar (84. Olsen), Andreasen (84. Johansen), Hendriksson Olsen, Jónsson (58. Bjartalíd) – Petersen (77. J. S. Edmundsson). Trenér: Ericson

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy