Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Prvním z pěti uvedených filmů bude jedno z nejpozoruhodnějších děl, které se k nám do distribuce za posledních několik dostalo, poté, co jej ozkoušelo publikum na Festivalu otrlého diváka. Černobílá groteska Stovky bobrů se opírá o vymřelou tradici němých grotesek, kterým vedle Chaplina dominoval zběsilý kinetismus Bustera Keatona. Energií a nápady prostoupená komedie zasazená do sněhem zapadlého prostředí sleduje polárníka s pozitivním vztahem s alkoholu, jenž se v neučesané divočině pustí do boje přežití. Bude stát jak proti sobě, tak především proti enormnímu množství bobrů, imaginativně ztvárněných lidmi v půvabných kostýmech. Zběsilá a netradiční zábava je pro všechny, které normalizovaný styl komedií nudí a chtějí vidět něco nevídaného.

Okolo zvířat se točí i pokračování robustní série Království Planeta opic. Lidé již dávno nejsou těmi, kteří by světu dominovali. Opice jsou dominantním druhem a ze zbytku lidské civilizace se stala lovná zvěř a odděleně přežívají v nuzných úkrytech. Sledujeme mladého lidoopa, jenž se navzdory zázemí a totalitním konturám s lidskou komunitou sbližuje a podniká rozhodnutí, jež budou mít vliv na další vývoj neukotveného světa. Hollywoodský velkofilm tak otáčí kolonialistická pravidla a dává lidem okusit tyranii. Film režíruje Wes Ball, jenž natočil young adult populární trilogii Labyrint a určité coming of age implementuje i sem.

Právě se přehrává: Království Planeta Opic - trailer

Království Planeta Opic - trailer Video: YouTube

Britský matador a prominentní režisér canneského festivalu Ken Loach uvede své dosavadně poslední sociálně angažované drama Starý dub. Název filmu zároveň označuje i název hospody v zapadlé vesnici severovýchodní Anglie, jejíž konzervativní obyvatelé jsou pobouřeni, když je na “jejich” území poskytnut azyl uprchlíkům ze Sýrie. Rozhodne se jim pomoct právě hospodský Starého dubu. Vzniká mezi nimi silné pouto solidarity, zatímco se vesnická komunita bouří a protestuje. Emocemi nabitý a apelativní snímek britského tvůrce proplétá lidské vztahy na základě beznaděje, jež se paradoxně stane tím nejvíce sbližujícím prvkem.

Sblížení stojí na prvním místě v kanadské romanci Povaha lásky. Taktéž v Cannes loni uvedený snímek sleduje ženu, která po letech ve vztahu s intelektuálem přestává cítit náboj, smysl a vášeň. Její pohled na svět změní setkání s impulzivním a přímočarým stavařem. Profesorka filosofie tak poznává zcela jiný svět a po letech opět cítí zápal a lásku. Zároveň ji však po čase začne scházet i intelektuální rovina, na níž je vzhledem ke zkušenostem i povolání dlouhodobě zvyklá. Vkusná romance s komediálním podtónem od režisérky Monii Chokri, jež je přední herečkou nezávislé kanadské scény, ukazuje, že i mnohými opovrhovaný žánr se dá dělat inteligentně a něžně.

Posledním filmem tohoto týdne je české drama Jedna noc. Stojí za ním režisér David Laňka, od něhož jste předloni mohli vidět drama Spolu a teď si jej můžete pustit na Netflixu. Filmografií bratrů Sefdieů inspirovaná snímek se odehrává během jedné noci poté, co dříve úspěšný frontman kapely v opilosti boural a zapříčinil smrt spolujezdkyně. Dříve bohémský protagonistka je teď chátrající troskou, shánějící peníze kde se dá, aby mohl splatit dluhy. S tím mu pomáhá i jeho žena, která se sebezapřením těží z erotických videochatů, přičemž vychovávají novorozené dítě. Sonda do života lidí na hraně sil ohledává, co všechno jsme ochotni udělat pro lásku.

Novinky na VOD

Na HBO Max můžete začít sledovat ambiciózní a podvratnou minisérie ze špionského prostředí Sympatizant. Filmařský vypiplané dílo korejského režiséra Pak Čchan-uka, proslulého variací kriminálních žánrů z Podezřele či Komorné, tentokrát sleduje napůl francouzského a napůl vietnamského komunistického špiona v posledních dnech vietnamské války a jeho následný exil v USA. V atypické a chameleonské roli se představuje Robert Downey Jr., jehož tvář se během série změní hned několikrát. Epizody vychází po vzoru starého modelu každou neděli, přičemž jich bude celkem sedm.

Zároveň by vám neměl uniknout do katalogu nově přibývající loňský viděl nejprestižnějšího festivalu animovaných filmů Kuře pro lindu. Pastelová animace skládá imaginativní svět, v němž se malá Linda rozhodne, že si s maminkou za každou cenu udělají k večeři kuře. Venku však zuří stávky a špatné sociální podmínky a tak se i sehnání zdánlivě dostupného masa stává nadlidským úkolem. Pro fotbalové fanoušky Netflix vydá dokumentární sérii Finále: Útok na Wembley, sledující fanatismus fotbalových fanoušků, kteří bez vstupenek vtrhli na stadion během finále Eura 2020, jež Albion sehrál proti vítězné Itálii.

Z komediálního ranku pak ve čtvrtek přibude hořkosladce laděná Nevěstina máma režiséra kultovních Mean Girls Marka Waterse. Jednoduchá premisa sleduje matku, která se vydává na tropický ostrov, kde se její dcera vdává. Velmi záhy však zjišťuje, že otec jejího nastávajícího, je její bývalý přítel, což rozjede sérii peripetií a krkolomně nezávidihodných situací. SkyShowtime uvedl kriminální sérii Sexy bestie, volně adaptující stejnojmenný film z roku 2000, v jejímž centru stojí dvojice profesionálních londýnských zabijáků, jejichž plodnou práci zaregistruje i samotný boss kriminálního podsvětí. Nabídne jim lukrativní fušku, jejíž pozadí však skrývá mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

Související

film Abstinent s Josefem Trojanem v hlavní roli

České filmy a alkohol. Které tuzemské snímky reflektují alkoholismus?

Divácký hit Zápisník alkoholičky vzal kina útokem a připsal si v rámci českých filmů, v co do počtu návštěvnosti, nejúspěšnější víkendový start roku. Alkoholismus se však napříč dějinami české kinematografie objevoval častěji a uvedení nového filmu Dana Svátka, jenž stejnou problematiku rozvinul i v Úsměvech smutných mužů, je ideální příležitostí k tomu, abychom se za některými díly ohlédli. 

Více souvisejících

filmy Království Planeta opic HBO Netflix

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy