Slavia s Plzní půjdou do svých odvet s náskokem. Sparta se nemůže vzpamatovat

Ve čtvrtek sehráli všichni tři čeští zástupci úvodní duely 4. předkol evropských pohárů. Zatímco Slavia se Spartou bojují o účast v Evropské lize, plzeňští Viktoriáni pro změnu stojí o postup do skupinové fáze Konferenční ligy. A zatímco Slavia a Plzeň si relativně poradila se svými soupeři, pražská Sparta jako by se ještě nevzpamatovala z šoku z vyřazení z předkola Ligy mistrů dánskou Kodaní a nadále pokračuje v nevýrazných výkonech.  

Co se týče sešívaných, tak ti doma po Dnipru přivítali dalšího ukrajinského soupeře, a to Luhansk. Nikdo by se nemohl divit, vzhledem k počtu šancí, kdyby slávisté vyhráli nad soupeřem daleko vyšším rozdílem, nakonec se musejí spokojit s výhrou 2:0. Vypadalo to, že takovým výsledkem by mohla vyhrát i Plzeň v Kazachstánu nad Tobolem Kostanaj, ale domácí dokázali až v osmé minutě nastavení snížit z penalty na konečných 1:2 pro Viktoriány. Sparta pak v Záhřebu nad tamním Dinamem sice vedla po gólu kapitána Krejčího z penalty, ale po zpackaném druhém poločasu je z toho nakonec pro Pražany prohra 1:3. 

Oproti předešlým evropským zápasům nemohl tentokrát kouč Slavie Jindřich Trpišovský počítat s Ondřejem Lingrem, jenž krátce před tímto důležitým dvojzápasem odešel do nizozemského Feyenoordu, zároveň oproti odvetě v Košicích proti Dnipru se v základu neobjevil ani nejlepší střelec minulé sezóny Jurečka, stejně tak ani Van Buren. Šanci se ukázat dostali tentokrát Jurásek a Chytil. 

Další změna oproti předešlému dvojzápasu s Dniprem pak přišla po úvodním hvizdu, kdy sice stejně jako proti Dnipru doma měla Slavia daleko více ze hry, ale tentokrát se jí to nepodařilo přetavit v rychlé vedení. I v tomto domácím zápase proti Luhansku si slávisté vypracovali řadu vyložených příležitostí, třeba po osmi minutách hry hlavičkoval jen těsně mimo Masopust. Ve 26. minutě byl blízko k otevření skóre hrdina úvodního zápasu s Dniprem Schranz, ten ale tentokrát po brejkové situaci přesný nebyl. Minutu na to se sice slávistům konečně podařilo dostat balón za brankovou čáru, když se trefil i s pomocí břevna svou hlavičkou Masopust, jenže následně do hry zasáhl videosystém VAR, jenž odhalil předchozí hraní rukou Zafeirise, které ale mnohým mohlo připadat jako hraní ramenem. 

I nadále měli červenobílí nespočet vyložených šancí, za chvíli třeba šel sám na branku Jurásek, který ale nakonec trefil pouze na brankové čáře stojícího obránce Jordana, jenž pak odkopl míč do bezpečí i po jeho následném odrazu od gólmana Turbajevského. Ten byl úspěšný i proti dalšímu úniku, do kterého se dostal pro změnu Schranz. 

Tlak Pražanů pokračoval i po změně stran a tentokrát se do další brejkové příležitosti dostal Chytil, jemuž ale v jejím závěru utekl míč takovým způsobem, že se zastavil nedaleko od brankové čáry po odrazu od spoluhráče. Následovala pasáž hry, během které se sešívaným nedařilo pořádně zahrozit a tak až v polovině druhého poločasu zahrozil Luhansk svou střelou zpoza vápna, kterou zablokoval střídající Vlček. Dalšími střídajícími hráči na hřišti byli útočníci Tijani a Ogungbayi, pro kterého šlo o první soutěžní start za A-tým. 

Další střídající Van Buren se snažil na začátku poslední desetiminutovky o navýšení skóre, ale neuspěl, stejně jako následně dorážející Tijani. Nakonec se v závěru slávistům podařilo skóre navýšit alespoň na 2:0, kdy Ševčíkův centr zužitkoval svým přesným zakončením hlavou Tijani. 

Sparta od vyřazení Kodaní pokračuje v hrůzném týdnu. Po zaváhání s Teplicemi krachla v Záhřebu 

Že duel v Záhřebu s tamním Dinamem nebude pro Spartu jednoduchý, poznala už po dvou minutách hry, kdy Petkovič předal balon Baturianovi, který se rozhodl k zakončení těsně před šestnáctkou a nakonec jeho rána skončila na tyči. Na dlouhou dobu to ale byla poslední zajímavá akce v první půli, až ve 36. minutě se Birmančevič rozhodl k centru, po kterém Perič zahrál rukou a Sparta tak po intervenci VARu dostala možnost pokutového kopu. Ten následně proměnil kapitán Krejčí a zdálo se, že by mohla dojít ke zdárnému konci. 

Jenže ještě před koncem první půle na půlce hřiště chyboval Kairinen tak nešťastně, že tím vyslal Petkoviče do protiútoku, na jehož konci nahrál Špikičovi a ten skóroval přesně ke vzdálenější tyči, 1:1. A jak špatně Pražané zakončili první poločas, tak podobně bídně hráli celý druhý poločas. Olatunji sice ještě nejdříve zkoušel zakončovat, ale jeho střelu zablokoval Moharramí. Pak už ale úřadovali Chorvaté. Nejprve ještě Baturina střílel zpoza vápna nad, ale pak skóroval Perič po předešlých neúspěšných pokusech Petkoviče a Ivanušece, 2:1 pro Dinamo Záhřeb. 

O tři minuty později pak domácí celek dokonale Spartu rozložil. Opět u toho byl Ivanušec, jenž si nejdříve vyměnil míč s Ljubičičem, aby si pak vše připravil pro přesnou přízemní střelu ke vzdálenější tyči, 3:1. Aktivní Ivanušec následně byl v další příležitosti, ale už neuspěl, mimo zakončil i Stojkovič. V 79. minutě měl blízko ke zkorigování skóre Kuchta, ten ale z hranice malého vápna vystřelil slabě pouze do náruče gólmana Nevističe. Neúspěšný byl i Laci se svým tečovaným zakončením. Proto tak tedy budou v odvetě na Letné Pražané dohánět nepříjemnou dvoubrankovou ztrátu.  

Plzeň si pokazila nadějný výsledek do odvety penaltou v závěru 

Miroslav Koubek nastoupil se svými svěřenci na hřišti Tobolu Kostanaj v totožné sestavě jako o posledním ligovém zápase s Olomoucí. Tato sestava však poznala, že duel to nebude jednoduchý, první půle byla ve znamení bojovnosti a moc koukatelná hra nebyla. Až k jejímu konci zahrozil zpoza vápna Bucha, gólman Konovalov ale střelu vyškrábl nad branku. Ten pak neinkasoval ani po Caduově zakončení. 

Ani úvod druhé půle nebyl ze strany Viktoriánů kdovíjaký. Místo Šulce s Durosinmim tak museli přijít Vlkanova s Chorým. A právě posledně jmenovaný se ukázal „nůžkami“. A v 73. minutě pak prodloužil Kopicův centr na Brazilce Cadua, jenž odehrál nejlepší zápas v Plzni a korunoval to tak přesnou trefou, 1:0. V 90. minutě přišla pojišťující druhá rána, o kterou se postaral v šestnáctce pohybující se Kalvach, jenž tak zužitkoval předešlou Vlkanovovu přihrávku, 2:0. 

Bohužel pro Plzeň to ale ještě nebylo všechno. Hrálo se totiž dlouhé nastavení, na jehož konci, jako na potvoru, zahrál rukou v šestnáctce Hejda, čímž tak zavinil penaltu v osmé minutě nastavení. Tu dokázal proměnit ve snižující branku Deblé. Duel tak Plzeň vyhrála 2:1. 

Konečné výsledky úvodních zápasů 4. předkol evropských pohárů (24.8.2023): 

Evropská liga: 

Slavia Praha – Zorja Luhansk 2:0 (0:0) 
Branky: 81. Tijani, 90.+4 Masopust. Rozhodčí: Tohver – Koiv, Klaasen (všichni Est.) – Higler (video, Niz.). ŽK: Dryšljuk, Guerrero, Batagov, Jacyk, Turbajevskij, Lalatovič (trenér, všichni Luhansk). Diváci: 18.522 

Slavia: Kolář – Masopust, Holeš, Vlček – Douděra (88. Wallem), Zafeiris, Ševčík, Provod (69. Ogungbayi) – Jurásek (58. Van Buren), Schranz (57. Jurečka) – Chytil (69. Tijani). Trenér: Trpišovský 

Luhansk: Turbajevskij – Jordan, Batagov, Snurnicyn – Kyrjuchancev (86. Alefijrenko), Dryšljuk, Myšňov (46. Mičin), Vantuch – Jacyk (77. Čurko), Anťuch (82. Gorbač) – Guerrero (82. Bugaj). Trenér: Lalatovič 

Dinamo Záhřeb – Sparta Praha 3:1 (1:1) 
Branky: 44. Špikič, 58. Perič, 61. Ivanušec – 39. Krejčí z pen. Rozhodčí: Guida – Bindoni, Tegoni – Colombo (video, všichni It.). ŽK: Baturina – Laci. Diváci: 12 170 

Dinamo: Nevistič – Moharramí, Ristovski, Perič (86. Šutalo), Ljubičič – Špikič (65. Emreli), Mišič, Baturina (65. Stojkovič), Bulat (75. Sučič), Ivanušec (86. Mychajličenko) – Petkovič. Trenér: Jakirovič 

Sparta: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (68. Laci), Zelený (82. Ryneš) – Birmančevič (68. Pešek), Haraslín (62. Minčev) – Olatunji (62. Kuchta). Trenér: Priske 

Konferenční liga: 

Tobol Kostanaj – Viktoria Plzeň 1:2 (0:0) 
Branky: 90.+8 Deblé z pen. – 73. Cadu, 90. Kalvach. Rozhodčí: Barbu – Marica, Bucsi (všichni Rum.) – Ceylan (video, Tur.). ŽK: Ilič, Asrankulov – Kalvach, Chorý 

Tobol: Konovalov – Kairov (90.+1 Kirejenko), Rogač, Mladovič, Asrankulov – Šachov (69. Orazov), Mužikov (90.+1 Zabelin), Ilič – Žarynbetov (69. Ivanovič), Deblé, Vukadinovič. Trenér: Čurčič 

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Kopic (90.+3 Holík), Bucha, Kalvach, Traoré, Cadu – Šulc (56. Vlkanova) – Durosinmi (56. Chorý). Trenér: Koubek 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha AC Sparta Praha FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy