Maduro vyhlásil dekret o ekonomické nouzi ve Venezuele, experti jsou zděšeni

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil v pátek dekret o stavu ekonomické nouze. Experti ale varují, že se hospodářská situace v zemi zhorší ještě víc. Bude totiž pokračovat populistická státní politika dosavadní socialistické vlády, která současný stav zavinila.

Obavu vzbuzuje zejména ustanovení, podle něhož vláda může ve stavu nouze zajistit potraviny pro obyvatele i "vyvlastněním distribučního řetězce".

"Tento dekret bezpochyby krizi ještě prohloubí," tvrdí opoziční venezuelský poslanec a ekonom José Guerra. "Předpokládá, že stát bude disponovat výrobními prostředky, a to je nebezpečné. Naopak neobsahuje jediné opatření jak pokrýt státní deficit 30 miliard dolarů," dodal Guerra.

Venezuela má nejvyšší inflaci na světě (kolem 150 procent), hrubý domácí produkt klesá (v posledním třetině loňského roku o sedm procent) a v zemi je nedostatek základních potravin i léků. Devadesát pět procent příjmů státního rozpočtu pochází z prodeje ropy, jejíž cena dlouhodobě klesá. Zatímco v roce 2014 se barel prodával za 90 dolarů, nyní je to asi 24 dolarů.

Mnozí vkládali velké naděje do změny, kterou Venezuele přinesly prosincové parlamentní volby. V nich získala ústavní většinu opoziční koalice, která prosazuje liberální změny i v ekonomice. Chce například skončit s kontrolou cen a zahájit privatizaci.

Příkladem legislativního chaosu je sporná platnost dekretu o 60denním stavu ekonomické nouze. Možnost podobného dekretu ústava sice zakotvuje, měl by ho ale nejprve projednat parlament. Dekret ovšem už ve čtvrtek vyšel v oficiálním věstníku, čímž formálně nabyl platnosti. Až v pátek ho pak prezident oficiálně předložil parlamentu k projednání.

Páteční prezidentův dekret dává vládě mimo jiné pravomoc disponovat se státními financemi na výdaje, které nejsou součástí státního rozpočtu. Vláda se hájí, že je chce použít na sociální programy. Dekret obsahuje i ustanovení, že vláda může po státních, ale také soukromých firmách požadovat zvýšení jejich produkce. Jak toho ale mají podniky při katastrofálním stavu ekonomiky dosáhnout, se už neuvádí.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro Ekonomika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko řeklo, kdy obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí

Ruské síly "včas" obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí, do které v srpnu pronikly ukrajinské jednotky. Dnes to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy