Situace ve Venezuele je vážná, Maduro vyhlásil výjimečný stav

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil výjimečný stav. Parlament sice dekret odmítl, jeho platnost ale potvrdil nejvyšší soud jihoamerické země.

Podle nejvyššího soudu je výjimečný stav nutný k "ochraně venezuelského lidu a institucí". Opozice ho ale považuje za další koncentraci moci v rukou prezidenta, který v lednu vyhlásil stav ekonomické nouze. Minulý týden jej znovu prodloužil.

Maduro se patrně výjimečným stavem snaží vyhnout referendu o svém odvolání, pro které opozice již shromáždila na dva miliony podpisů. Petice za referendum nyní leží na stole národní volební komise, která podle opozice zdržuje přepočítávání hlasů.

Pokud se referendum o odvolání prezidenta bude konat až po 10. lednu 2017 a bude úspěšné, nahradí Madura do konce jeho mandátu v roce 2019 viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musejí se konat nové prezidentské volby.

Pozorovatelé se obávají vyhrocení situace

Lídr opozice Henrique Capriles po vyhlášení výjimečného stavu vyzval armádu, aby se rozhodla, zda je pro ústavu či pro Madura. Výjimečný stav dává zvláštní pravomoci ozbrojeným složkám.

Agentura AFP v této souvislosti připomněla demonstrace z roku 2014, které si po střetech s policií vyžádaly 43 obětí. Důvodem protestů byla neschopnost vlády zlepšit dlouholetou katastrofální ekonomickou situaci, v níž lidé trpí nedostatkem základních potravin i léků.

Dekrety o výjimečném stavu a stavu ekonomické nouze otevírají cestu k vyvlastňování majetku, k čemuž minulý týden vyzval sám Maduro. Ten pohrozil konfiskací továren, které zastavily výrobu podle něj schválně, aby ochromily zemi. Podle podnikatelů je důvodem nedostatek deviz na nákup surovin.

"Situace ve Venezuele už nemůže být vážnější," prohlásil ve čtvrtek šéf americké sekce organizace Human Rights Watch (HRW) José Vivanco.

Tento týden Venezuelu navštívila delegace exprezidentů Španělska, Panamy a Dominikánské republiky. Sešli se s vládou i s opozicí a jejich cílem je nastartovat dialog obou stran.

Naopak Vatikán tento týden zrušil návštěvu šéfa vatikánské diplomacie Paula Gallaghera ve Venezuele, která se měla konat příští týden. Cílem cesty sice nebylo oficiální diplomatické jednání, podle kardinála Pietra Parolina ale cesta mohla být příležitostí k dialogu s vládou i opozicí.

Bezpečnostní situace ve Venezuele je kritická. V zemi existuje vysoká míra kriminality, jejíž závažnost a intenzita jsou stále krajně nepříznivé. Přepadení a vraždy se rozmohly i mimo hlavní město, takže reálné nebezpečí ozbrojeného přepadení hrozí v současnosti na území celého státu, a to i ve dne, upozorňuje MZV ČR na svém webu.

Únosy jsou součástí venezuelské reality. Většina obětí únosů jsou venezuelští občané, avšak únosy cizinců rovněž byly zaznamenány (včetně občanů ČR). Nedoporučuje se nosit viditelně šperky, dražší typy hodinek, fotoaparátů atp. V bezpečí nejsou ani cenné věci ponechané v hotelovém pokoji. Pokud turista tráví pobyt na jednom místě, doporučujeme využít bezpečnostních hotelových schránek. Při přepadení se nedoporučuje klást odpor, neprovádět prudké pohyby a vše požadované odevzdat.

V poslední době často dochází k masovým demonstracím v Caracasu a dalších větších městech. V některých případech dochází na těchto demonstracích k výbuchům násilí, včetně použití střelných zbraní. Nabádáme k vyhýbání se všem větším shromážděním.

V Caracasu není z bezpečnostních důvodů doporučeníhodné ubytovat se v oblasti Sabana Grande a je velmi nebezpečné vstupovat do tzv. „barrios" či „ranchitos" (slumy, které se vyznačují vysokou mírou kriminality). Dochází k přepadení z motocyklů v zácpách cestou z caracaského letiště. Během pobytu v Caracasu je naprosto nevhodné pohybovat se pěšky po městě po setmění.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 34 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko řeklo, kdy obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí

Ruské síly "včas" obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí, do které v srpnu pronikly ukrajinské jednotky. Dnes to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy