Co se děje ve Venezuele? Z Washingtonu znějí rázná slova

Poslední události ve Venezuele obklopuje hluboká nejistota, konstatuje editorial serveru Washington Post. Vlivný deník v něm nabádá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby spolupracoval s jihoamerickými zeměmi a podpořil opozičního předáka Juana Guaidóa, který chce svrhnout autoritářského prezidenta Nicólase Madura.

Výsledek nelze předvídat

V úterý bylo zveřejněno předpřipravené poselství veřejnosti, v němž prozatímní prezident Guaidó v přítomnosti příslušníků bezpečnostních složek na letecké základně v Caracasu oznámil dlouho očekávané povstání armády proti Madurovu režimu, připomíná americký deník. Dodává, že Guaidóa doprovázel další opoziční lídr Leopoldo López, který se zjevně dostal ze čtyři roky trvajícího domácího vězení, a to díky rebeli strážných.

Venezuelané vyslyšeli výzvu Guaidóa k pouličním protestům a střetli se s jednotkami loajálními Madurovi, nastiňuje renomovaný server. Konstatuje, že odpoledne již probíhaly potyčky a představitelé vládnoucího režimu slibovali rozhodný "protiútok", tudíž nelze předvídat, zda "Operace svoboda", jak Guaidó svůj riskantní krok nazval, uspěje, bude potlačena, nebo přeroste v občanskou válku.   

"Co není, nebo by nemělo být nejednoznačné, je politická a morální stránka této vrtkavé situace," pokračuje Washington Post. Zdůrazňuje, že Madurův režim porušuje masivně lidská práva, jeho akce proti poklidným demonstracím si vyžádaly stovky mrtvých a přivedl Venezuele k ekonomické katastrofě, v důsledku čehož ze země prchly miliony Venezuelanů.

Maduro, který byl prvně zvolen v roce 2013, přišel podle editorialu o demokratickou legitimitu v lednu 2016, kdy účelově zbavil venezuelský parlament moci, jelikož ho o měsíc dříve ovládla opozice. Prezident následně manipuloval s politickým systémem, vytvořil paralelní loutkovou legislativu a 20. května loňského roku zorganizoval své znovuzvolení v pochybných volbách, kterých ze v praxi nemohli zúčastnit přední opoziční politici a vyloučeni byli i mezinárodní pozorovatelé.  

Lednová inaugurace Madura proběhla navzdory varování sousedních demokratických zemí a přiměla Guaidóa, předsedu parlamentu, aby prohlásil prezidentský úřad za uprázdněný a sebe prozatímní hlavou státu, jak velí venezuelská ústava, připomíná washingtonský deník. Dodává, že tento krok podpořila více než padesátka zemí, včetně Spojených států.

Nejde o puč

"Proto, ať bude finální výsledek jakýkoliv, jde nepochybně o strategickou prozřetelnost a úterní povstání není 'pokusem o puč', jak Madurův režim za podpory mnoha lidí v zahraničí tvrdí," deklaruje prestižní server. Situaci označuje za poslední v sérii legitimních a převážně nenásilných pokusů Venezuelanů - civilistů i armády - svrhnout utlačovatelský, jedovatý režim, aby si mohli svobodně zvolit legitimní vládu.

Stoupenci svobody a demokracie by tak měli být solidární s Guaidóem a mnoha tisíci Venezuelanů, kteří si podle vlivného deníku nyní statečně nárokují svá práva. Guaidóa již dříve podpořila Trumpova administrativa, mimo jiné i oprávněnými novými tvrdými ekonomickými sankcemi, které mají přinutit Madurův režim, aby se vzdal moci, či přimět venezuelskou armádu, aby jej svrhla, konstatuje editorial.

Úterní události jsou možná signálem, že Trumpova politika slaví úspěch, naznačuje Washington Post. Dodává, že může jít také o známku toho, že Venezuelanům již nic jiného než zoufalá opatření nezbývá.

Za nadějné znamení považuje americký server okamžitou a jednoznačnou podporu, která se Guaidóovi dostala ze šesti jihoamerických zemí, včetně čtyř největších sousedů Venezuely, tedy Kolumbie, Ekvádoru, Brazílie a Peru.

Pokud bude Trumpova administrativa s těmito zeměmi úzce spolupracovat a neodhodlá se k vojenské intervenci, může tím podle renomovaného deníku zvýšit šance, že se naplní úterní slova Leopoldo Lópeze: "Je na čase dobýt si svobodu."

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Juan Guaidó Nicolas Maduro Leopold López USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 55 minutami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy