Revoluční změna v americkém zdravotnictví a povinném pojištění

Praha - Amerika je dva krůčky od největší změny ve zdravotnickém systému za poslední půlstoletí: ve Sněmovně reprezentantů se schyluje k hlasování o zdravotnické reformě, která zavádí povinné pojištění.

Sněmovna by o ni měla rozhodovat v sobotu, Senát příští týden.

Podle všeho Kongres tyto dva krůčky udělá.

Prezident Barack Obama a jeho souputnice z Demokratické strany, předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová, se balík zákonů reformující zdravotnictví chystají prosadit málo používanou fintou: návrh dají schválit procedurou, při které poslanci ani senátoři nebudou hlasovat o konečném znění zákona.

Americký kongres přijímá zákony tak, že každá z komor, obdobně jako v Česku, hlasuje zvlášť. Český Senát návrhy zákonů odsouhlasí bez výhrad nebo vrátí Poslanecké sněmovně se změnami. Dolní komora je ve druhém případě musí přehlasovat. Jinak návrh padá pod stůl.

V Americe Senát i sněmovna přijímají změny k původnímu návrhu. Pak se dohodnou na kompromisní verzi zákona a o ní dají hlasovat.

Zdravotnická reforma má za sebou první kolečko. Teď zbývá dohodnout její konečnou-kompromisní verzi.

Obama a Pelosiová se rozhodli pro řešení, které opoziční republikány dopálilo: Předloží reformu formou slaďovacího zákona. Jak při tom bude Kongres postupovat?

Sněmovna, kde mají demokraté pohodlnou většinu, nejdříve odhlasuje změny, které přijal Senát. Horní komora je odsouhlasila ještě v době, kdy v něm měli demokraté většinu, při které nemohli republikáni Senát zablokovat.

Poté, co republikáni získali v doplňovacích volbách jednoho senátora, však už mohou "filibustrovat", tedy řečnit neomezenou dobu, a tak zmařit hlasování o zákonu. Už také dali najevo, že jsou k tomu odhodláni.

Tuto obstrukci by však mohli použít pouze tehdy, pokud by Senát hlasoval o celém zákonu, nikoli jen o pozměňovacích návrzích, které už předtím horní komora schválila.

"Tohle by byly největší kejkle se zákony v dějinách amerického Kongresu," řekl vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnel poté, co se dozvěděl o záměru demokratů

Obama je však připraven udělat vše pro to, aby klíčový bod domácí agendy svého prezidentství prosadil. Odložil dokonce své turné do Austrálie a Indonésie, aby kongresové finále reformy nepropásl a byl u něj.

Obamova reforma zavádí povinné zdravotní pojištění. Zatím je v Americe pouze dobrovolné – soukromé. Závisí tedy jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.

V zemi je proto 15 procent lidí, kteří zdravotní pojištění nemají sjednáno. Přepočteno na hlavy to je 46 milionů Američanů.

Všem Američanům však musí být poskytnuta lékařská péče, byť ji nemohou zaplatit. Platí je nemocnice, do kterých tečou peníze pojištěnců.

To přirozeně zdražuje pojistky. Také proto je americké zdravotnictví tak nákladné, točí se v něm 16 procent HDP, tedy dva biliony dolarů, v korunách 38 bilionů. Tato částka stále vzrůstá.

Barack Obama chce roztáčející se spirálu zastavit. Bude to však v příštích deseti letech stát téměř bilion dolarů.

Související

Více souvisejících

Zdravotnictví USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pentagon

Pentagon chce Ukrajině dát zakázanou munici s bílým fosforem

Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s bílým fosforem, avšak Bílý dům tuto myšlenku opakovaně odmítl. O této situaci informovala ve středu televize NBC News, která se odvolává na tři anonymní zdroje.

včera

Péter Szijjártó navštívil Česko

Szijjártó vysvětlil, proč Maďarsko udržuje kontakt s Ruskem

Maďarsko usiluje o zachování vztahů s Ruskem založených na férovosti a vzájemném respektu a chce rozvíjet spolupráci v oblastech, na které se nevztahují sankce. Po schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem to v New Yorku uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. 

včera

Aktualizováno včera

Putin hrozí jaderným útokem zemím, které pomáhají Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navrhl změny v ruské jaderné doktríně. Podle těchto změn by Moskva považovala za akt agrese i situaci, kdy by jaderná velmoc podpořila útok jiné země na Rusko. Uvedl to server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy