Dusno v OSN: Rusko a USA se do sebe pustily, Ki-mun jednal s Putinem

New York/Moskva - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k navázání dialogu mezi Kyjevem a Moskvou, jakož i ke zdrženlivosti obou stran, aby se současná krize kolem Krymu nevymknula kontrole. Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou podle diplomata představuje "velké nebezpečí" nejen pro zainteresované země.

"Čestný a konstruktivní dialog mezi Kyjevem a Moskvou je klíčový," citovaly agentury AFP a Reuters šéfa světové organizace po jeho dnešní schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za nejlepší prostředek k zaručení práv ruské menšiny na východě Ukrajiny označil Pan Ki-mun rozmístění pozorovatelů OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Moskva až dosud odmítala jednat s Kyjevem, a to s vysvětlením, že nové ukrajinské vedení, nastolené po svržení režimu Viktora Janukovyče, považuje za nelegitimní. Rusko také jako jediný z 57 členských států OBSE je proti vyslání pozorovatelské mise na východ Ukrajiny. 

Na údajné potíže a ústrky ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny si generálnímu tajemníkovi stěžoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, s nímž Pan Ki-mun jednal ještě před schůzkou s Putinem.

Z Moskvy generální tajemník OSN zamíří do Kyjeva, kde má v pátek jednat s ukrajinským vedením o možnostech urovnání krize.Ukrajina už počátkem března požádala Radu bezpečnosti OSN o ochranu před ruskou intervencí, jakékoli diplomatické či politické kroky rady ale blokuje ruské právo veta. Rada bezpečnosti jednala o ukrajinském konfliktu už osmkrát, jednání ale v lepším případě zabředlo do neutrálních formulací, v horším případě skončilo roztržkou, jako dnes.

Čurkin ve svém vystoupení osamocen hájil připojení Krymu k Rusku a označil to za historickou událost. Powerová prohlásila, že po již přijatých sankcích jsou Spojené státy "připraveny podniknout další kroky, pokud budou pokračovat ruské provokace nebo ruská agrese". Přirovnala také ruské převzetí Krymu ke krádeži. "Zloděj může ukrást majetek, ale to nedává zloději vlastnické právo," prohlásila.

Ruský velvyslanec se ohradil s tím, že "je prostě nepřijatelné naslouchat těmto urážkám na adresu naší země". "Pokud americká delegace očekává naší spolupráci v Radě bezpečnosti v dalších záležitostech, tak to musí paní Powerová jasně pochopit," uvedl Čurkin. Podle agentury AP Powerová v té době již z jednání rady odešla a nechala tam svoji zástupkyni.

Ukrajina nemá šanci

Při formování nové ukrajinské armády byla klíčová ratifikace Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě CFE (Treaty on Conventional Armed Forces in Europe). Smlouva CFE jasně deklaruje maximální množství vojáků a techniky států NATO a bývalé Varšavské smlouvy.

Ač byly Ukrajinské a Ruské vztahy po rozdělení napjaté, společná taktika a technika z dob studené války neumožnila ukrajinské armádě, aby se zcela odstřihla od ruské armády. 

Po rozpadu Sovětského svazu získala také Ukrajina přibližně 30 % vojenského průmyslu Sovětského svazu. Vojenský průmysl je na Ukrajině dominantním průmyslovým odvětvím – tvoří až 60 % objemu tamějšího průmyslu a zaměstnává 40 % lidí. Mezi nejznámější produkty patří hlavní bojový tank T-84 firmy Malyšev a dopravní letadla značky Antonov.

V Ozbrojených silách Ukrajiny slouží 40 % branců a 60 % smluvních vojáků. Poslední branci nastoupili do ukrajinské armády v říjnu 2013. Od letošního roku má být tato armáda plně profesionalizována.

Ozbrojené síly Ukrajiny se skládají ze tří složek: Pozemních sil Ukrajiny (73 300 vojáků), Leteckých sil Ukrajiny (46 000 vojáků) a Námořnictva Ukrajiny (15 000 vojáků). Také v nich slouží 18 000 žen.

Mimo ukrajinské ministerstvo obrany tvoří Ozbrojené síly Ukrajiny rovněž vojáci ministerstva vnitra (33 300 osob), pohraniční stráž (50 000 osob) a civilní ochrana (10 218 osob), informují Armádní noviny.

Související

Více souvisejících

OSN Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy