Analytik CIA varuje před totálním vyhlazením. KLDR může nechat vyhladovět 90 procent Američanů

Washington/Pchjongjang - Je to nejhorší scénář ze všech, nepravděpodobný, přesto bychom se na něj měli připravit, řekl Peter Vincent Pry, bezpečnostní analytik, který nedávno svůj rozbor představoval americké komisi pro domácí bezpečnost. Ve svým výzkumu se zaměřil na sevekorejské zbraně s elektromagnetickým impulsem (EMP), které by mohly vyhladit až 90 procent populace Spojených států.

Peter Vincent Pry v rozhovoru pro časopis Forbes řekl, že domněnky ohledně války s KLDR v poslední době hlavně směřovaly na jaderné hlavice, přitom EMP představuje daleko horší nebezpečí. Na rozdíl od mezikontinentálních raket, které po odpálení se dostanou do stádia suborbitálního letu a poté se znovu vracejí do atmosféry, kde nakonec dojde k výbuchu, super-EMP zařízení jsou navržené tak, aby vyzařovaly gama záření, které poškodí elektroniku.

A ne jen tak ledajakou. Nechráněné elektrické systémy v letadlech to pravděpodobně uškvaří, stejně tak budou z provozu vyřazeny řídící věže nebo navigační systémy. Kdyby došlo k detonaci v nadmořské výšce 300 kilometrů, výsledný elektromagnetický impuls by mohl ovlivnit všech 48 státu (vyjma Aljašky a Havajských ostrovů).

Okamžitě by to postihlo hustý letecký provoz nad Spojenými státy. Docházelo by k nehodám, při kterých zemře kolem 500 tisíc lidí. Jenže to nejhorší by podle Pryho teprve přicházelo - 90 procent obyvatelstva by postupně vyhladovělo, podlehlo nemocím, či strádali kvůli špatné lékařské péči. "Jediný důvod, proč dnes uživíme zhruba 320 milionů Američanů, je ten, že jsme silně závislí na elektřině," tvrdí Pry. Bez proudu nedokáže moderní civilizace (zatím) fungovat.

Během prvních tří dnů by zmizely všechny zásoby ze supermarketů, bez chladících systému by se postupně kazily 30-denní zásoby ještě předtím, než je lidé stihnou sníst. V nemocnicích nebudou fungovat žádné přístroje, doprava bude nemožná bez semaforů řídící provoz. Veškerá komunikace a televize i rádia budou odříznutá.

Bez elektřiny se dnes ve Spojených státech nevyprodukuje nic, a to ani další jídlo, o léků nemluvě. Zásobování ze zahraničí by nejspíš bylo neúspěšné, veškeré přepravní lodě nebo letadla blížící se k americkému pobřeží by okamžitě přišla o veškerou elektroniku. Během jediného roku by ve Spojených státech mohlo být jen kolem 32 milionů obyvatel, teda desetina současného počtu.

Podle Pryho by EMP mohlo poškodit i plynovody, ve kterých dojde ke zkratu, protože nebude žádný funkční elektrický systém, který by reguloval průtok plynu. To způsobí ve městech velké požáry, nepoteče ani voda. Během sedmi dnů budou navíc jaderné elektrárny tak roztavené, že radiací zamoří celé oblasti.

Podle Pryho existuje několik možností, jak se takovému útoku bránit, od transformátorů s vysokým napětím (EHV) po vylepšení existujících systémů, aby se mohly úspěšně bránit proti EMP. Jenže tohle řešení vyžaduje hlavně čas, ale také spoustu peněz. Podle Washingtonu jsou již nyní proti EMP chráněné některé vládní instituce včetně prezidentského Air Force One, pro úspěšný chod země v době nouze to však zdaleka nestačí.

Kritici také namítají, že doteď neexistují žádné důkazy o tom, že by KLDR takovou zbraň vlastnila. "Obavy z EMP jsou opodstatněné, jedná se však o velmi vyspělou technologii a pochybuji, že ji Severní Korea vlastní," tvrdí profesor James Clay Moltz s tím, že nejspíš žádná země na světě ještě nemá tak dokonalou EMP, aby vyřadila z provozu celé USA nebo Rusko. Současnou paniku kolem EMP považuje za zbytečné.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké) EMP zbraně (elektromagnetické impulsy)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy