Západ uzavřel smlouvu s ďáblem? Tohle je varování před kompromisem na Blízkém východě

Nejméně 12 lidí bylo zabito a další 39 zraněno, když ve středu skupina ozbrojenců a sebevražedných útočníků souběžně udeřila na dvou místech v Íránu, v tamním parlamentu a v mauzoleu Ajatolláha Chomejního, bilancuje Noah Rothman, editor serveru Commentary Magazine. Známý komentátor připomíná, že se jednalo o první vražedný útok tohoto typu provedený sunnitskou teroristickou organizací ve většinově ši'ítském Íránu, avšak pouze sektářský spor nevysvětluje, proč Islámský stát (IS) zaútočil právě v této zemi.

IS není dlouhodobou hrozbou

Jak se teroristický proto-stát pod mezinárodním tlakem zmenšuje, IS stále rychleji šíří terorismus do zemí, které přispívají k jeho porážkám na bojišti, konstatuje editor. Dodává, že i Írán je svým způsobem členem koalice proti IS a prostřednictvím ši'ítských milicí napojených na iráckou vládu během úřadování amerického prezidenta Baracka Obamy přímo přispěl ke zdecimování organizace v Iráku.   

Uvedené milice vystoupily poté, co se v roce 2014 po teroristické ofenzivě zhroutila irácká armáda, a mnoho populačních center, které nyní Bagdád opět ovládá, by bylo bez jejich pomoci ztraceno, poukazuje Rothman. Podle jeho názoru však šlo o smlouvu s ďáblem, jelikož ši'ítské milice jsou obviňovány z porušování lidských práv, znepřátelily irácké sunnity, a možná tak vytvořily podmínky pro další fázi sektářské občanské války, až ustoupí vnější teroristické ohrožení.     

"Írán již v roce 2012 intervenoval v syrské občanské válce, aby zachránil oslabený režim Bašára Asada před četnými ozbrojenými skupinami, které ho ohrožovaly," píše komentátor. Připomíná, že v té době představoval IS - resp. spíše původní skupiny, které později vytvořily tuto teroristickou organizaci - pouze jedním z mnoha uskupení a zatímco Asad a jeho spojenci byli v boji s IS podezřele letargičtí, íránské jednotky utrpěly ze strany této skupiny značné ztráty.

V Sýrii podle Rothmana není z dlouhodobého hlediska hrozbou IS, ale vliv Íránu, jelikož syrská občanská válka posílila spojenectví mezi Teheránem a Moskvou, přičemž Rusko nyní využívá íránská letiště k úderům na Asadovi nepřátele, tradiční protiruské náladě íránského obyvatelstva navzdory. Kásim Sulejmaní, velitel jednotek Quds, který má na rukou i americkou krev, toto spojenectví upevnil a jeho prostřednictvím podkopává pozice USA v regionu, dodává editor.

Povstalecké skupiny a zástupné konflikty, které Írán podporuje, nezuří pouze v Iráku a Sýrii, ale také v Jemenu a Afghánistánu, vřou a hrozí přelitím do zemí jako Bahrajn, Pákistán a Katar, varuje komentátor. Deklaruje, že Írán zůstává hlavním světovým státním sponzorem terorismu, přičemž jeho konta - rozmražená v důsledku jaderné dohody - poskytují potřebné zdroje k šíření militantního extremismu. "A až Teherán vypoví své závazky z dohody, nebo jednoduše nechá Společný ucelený akční plán vypršet, bude mít cestu bez překážek k vývoji jaderné zbraně," obává se Rothman.

Nepřítel mého nepřítele...

Dlouhodobý výhled je podle editora jasný: "Írán, ne IS, představuje smrtelnou hrozbu pro americké národní zájmy a bezpečnost (amerických) spojenců," varuje komentátor. Nepopírá, že IS je odsouzeníhodný a útok na íránské civilisty musíme odsoudit stejně jako útoky na měkké cíle v Evropě a USA, avšak skutečný svět je podle něj plný morálních rizik a neoptimálních voleb, což si žádá reakci seriózně uvažujících lidí. IS slábne každou hodinou a nebude zde navždy, zdůrazňuje Rothman. Očekává, že až zmizí, obnoví se známé bitevní linie mezi Spojenými státy na straně jedné a Íránem na straně druhé.

"Vyžaduje od nás toto zhodnocení reality na bojišti kompromisy?" ptá se komentátor. Bolestivě jasná odpověď podle něj hypoteticky zní ne a západní země nemohou činit kompromisy v případě genocidního IS, ale ani v otázce lidská práva porušujících a terorismus podporujících teokratů v Teheránu. USA tak podle Rothmana nemohou upřednostnit Írán před IS a musí si poradit s oběma, byť to někteří Američané vidí jinak, například zahraničně politický analytik Joshua Keating, který Írán označil za spojence Ameriky ve válce se samozvaným chalífátem.  

Podle komentátora není na výběr a i když existují situace, kdy lze dočasné spojenectví s nečestným či odpudivým partnerem ospravedlnit, takový pakt v sobě vždy nese úskalí. I v momentě, kdy logika hlasitě a urgentně velí k takovému spojenectví, bez ohledu na to, jak moc se přesvědčujeme o jeho nevyhnutelnosti, myšlenka "nepřítel mého nepřítele je mým přítelem" zůstává dle Rothmana intelektuální perverzí. "Bez ohledu na to, kolikrát sebevědomě připojíte předponu anti k objektu, který chráníte, vnější pozorovatelé vás stejně budou nazývat tak, jak se jim jevíte: jako podporovatelé," uzavírá komentátor.   

Související

Více souvisejících

Írán Islámský stát (IS) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

Zelenskyj vysvětlil, proč se armáda po dvou letech úspěšné obrany stáhla z Vuhledaru

Velitel ukrajinských ozbrojených sil, generál Olexandr Syrskyj, rozhodl o posílení obrany v Doněcké oblasti. Toto opatření přišlo poté, co ruské jednotky obsadily důlní město Vuhledar v Doněcké oblasti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy